Nieuwe column Hugo Leijtens: Tablets maken je minder productief!
24-10-2011
Deel dit artikel:

Nieuwe column Hugo Leijtens: Tablets maken je minder productief!


De tablet begin langzaam aan echt voet aan de grond te krijgen in de zakelijke wereld. Elke zichzelf respecterende manager heeft liever een tablet dan een laptop. Dat is ook goed te begrijpen. De batterij gaat een stuk langer mee, ze zijn instant-on en zijn altijd online. En - nog veel belangrijker voor veel mensen - ze zien er cool uit. Maar zijn ze nou ook echt productief?

Vanuit mijn startupNexocial hebben we al een lange tijd ervaring met tablets en zijn we ook continu op zoek naar nieuwe toepassingen voor de tablets. Vorig jaar hebben wij de npad gelanceerd op de Nederlandse market, een tablet die gebaseerd was op Windows 7. We hebben er echter voor gekozen om er niet mee verder te gaan vanwege de stand van de technologie van dat moment. Het grootste nadeel: de batterij ging maar 3,5 uur mee.

Maar er kleeft een groot nadeel aan tablets en dat is het probleem met alle tablets: wat doe je er nu eigenlijk mee? Een mobiel apparaat zou natuurlijk handig zijn bij vergaderingen, om bijvoorbeeld gemakkelijk aantekeningen te maken. Het zou ook handig zijn als presentatie tool, of om snel toegang te hebben tot informatie die bij kan dragen aan de vergadering.

Maar wat blijkt in de praktijk? De nummer 1 tool van tablets tijdens vergaderingen is e-mail. En meestal hebben e-mails niets met de vergadering zelf te maken. Dus is dat een zinvol gebruik van een tablet tijdens vergaderingen? En als ik zo om mij heen kijk zie ik nog een andere applicatie die de voorkeur heeft tijdens vergaderingen: AngryBirds(!). Dit verslavende spelletje is een fantastisch tijdverdrijf, maar draagt natuurlijk niet bepaald bij tot de vergadering, integendeel.

De Apple iPad is natuurlijk de nummer 1 tablet die overal te zien is. Maar een fatsoenlijke PowerPoint-presentatie kun je er niet goed op openen. Ook tijdens een vergadering samenwerken aan documenten is niet echt mogelijk. Wat er wel op kan is ‘Facebooken’. In contact blijven met vrienden en familie is erg belangrijk, maar opnieuw: niet tijdens een vergadering.

En dan heb ik het nog niet over technische risico’s voor de infrastructuur, op het moment dat dit soort apparaten daadwerkelijk worden aangesloten op bedrijfsnetwerken. Er is geen antivirus beschikbaar, maar het ‘jailbreaken’ zorgt er wel voor dat er zomaar software opgezet kan worden. Natuurlijk wordt er dan gezegd: de iPad heeft geen virussen, maar hoe weet je dat als je geen antivirus hebt…?

Wij hebben tablets al weer afgeschaft van ons werkarsenaal en ik zie ze liever niet in meetings. De huidige tablets zijn voor consumenten en zijn super om video’s op te kijken, AngryBirds op te spelen of weer terug te gaan naar Facebook. Dat zijn echter allemaal zaken die niet bijdragen tot verhoging van de productiviteitop de werkvloer.

Ik wil graag weten waar mijn teams mee bezig zijn, en dat inzicht krijg ik niet door de informatie die ze bekijken, maar vooral door de informatie die zij zelf creëren en toevoegen. Het wordt tijd dat we weer teruggaan naar het echte werk, en daar is nu eenmaal een laptop voor nodig, met een goed toetsenbord voor makkelijke invoer van informatie invoer en om te kunnen werken met serieuze productiviteits- en bedrijfsapplicaties. Wellicht dat Windows 8 tablets de oplossing gaan brengen.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility