Redactie - 20 oktober 2011

CvdR steunt VNG-pleidooi voor invoeren ICT uitvoeringstoets


Het Comité van de Regio's wil dat er een informatica-effectbeoordeling komt. Met de beoordeling kan worden nagegaan wat de gevolgen zijn van het invoeren van Europese regels en beleidvoornemens  voor de ICT-huishouding bij gemeenten en regio's. De VNG pleit al langer voor het invoeren van zo'n systeem en is blij dat het CvdR met dit advies komt.

Het CvdR stelde het advies over het Europese actieplan inzake e-overheid 2011 - 2015 (Benutten van de ICT om een slimme, duurzame en innovatieve overheid te bevorderen) op 19 oktober 2011 vast.

Informatiehuishouding
Het is van belang al in een vroegtijdig stadium, bij de totstandkoming van nieuwe wetten en beleidsmaatregelen, de impact op de informatiehuishouding van gemeenten te beoordelen, voordat deze geïmplementeerd worden. De uitvoeringstoets is in opdracht van de VNG ontwikkeld en voor het eerste toegepast bij de invoering van de Europese dienstenrichtlijn. De richtlijn had grote gevolgen voor de ICT-huishouding van gemeenten. Door de gevolgen eerder in kaart te brengen kunnen gemeenten zich beter voorbereiden op noodzakelijke aanpassingen.

Informatiekundige uitvoeringstoets
Ralph Pans (directieraadvoorzitter VNG) sprak tijdens de EISCO-conferentie in Bilbao in 2010 al over de informatiekundige uitvoeringstoets (information impact assessment). Het instrument wordt beheerd door het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). In de bestuursafspraken is vastgelegd dat het instrument wordt toegepast bij nieuw Nederlands beleid en wetgeving.