Redactie - 15 oktober 2011

Exclusief interview Dr Jerry Luftman: ‘Deze crisis is anders voor de IT’


Dr. Jerry Luftman is Distinguished professor & Associate Dean IS Programs bij het Stevens Institute of Technology. Deze week was hij een van de sprekers op de jaarlijkse dag van CIONet, dat als thema The Perfect Storm had: juist op dit moment komen technologieën bij elkaar die een ingrijpend effect hebben op het werk van de CIO. Luftman doet al vele jaren onderzoek naar dergelijke trends in IT: “CIO’s zijn nu voorzichtig optimistisch.”

Jerry Luftman is onder meer verantwoordelijk voor het IT Trends survey, een wereldwijd onderzoek onder CIO’s dat wordt uitgevoerd door de Society for Information Management SIM. Deze een organisatie, in opzet en vergelijkbaar met CIONet, heeft verspreid over de Verenigde Staten meer dan vijfduizend leden. Het trends survey wordt al uitgevoerd sinds 1980 en heeft in de loop der jaren een grote status gekregen. De uitkomsten worden in toonaangevende media gepubliceerd, van Forbes tot de Wall Street Journal.

In dat onderzoek stellen de onderzoekers voor een deel iedere keer dezelfde vragen, en een deel van de vragen varieert al naar gelang de onderwerpen die dat jaar spelen. De uitkomsten geven een goede momentopname van de zaken die spelen bij CIO´s. Vanaf vorig jaar werken de onderzoekers samen met andere organisaties over de hele wereld, waaronder CIONet. Dat geeft uitgelezen mogelijkheden data tussen vele landen te vergelijken. Onderwerp van onderzoek zijn de zaken waar CIO´s wakker van liggen, zaken als investeringen en budgetten, en natuurlijk actuele thema´s als cloud.

Positieve ontwikkeling

“Dit jaar zitten we midden in een economisch moeilijke situatie, maar daar zullen we ooit weer uitkomen. Het is interessant om te zien hoe bedrijven zich daarop voorbereiden.” Dr. Jerry Luftman is optimistisch. “In mijn carrière heb ik minimaal tien periodes van economische terugval meegemaakt. In eerdere recessies werd altijd direct gekort op IT, zonder goed na te denken over de gevolgen. Er werd gewoon fors minder geld uitgegeven aan technologie. In deze recessie is het helemaal anders, en dat is voor de CIO eigenlijk een positieve ontwikkeling. Want nu wordt door organisaties juist gekeken naar de manier waarop IT kan worden ingezet om kosten te reduceren. IT en business werken nu samen om te kijken naar kansen om strategische voordelen te behalen.”

Uit de resultaten van het onderzoek dat dit jaar werd gehouden blijkt volgens Luftman verrassend genoeg dat de hoogte van budgetten en investeringen weer het niveau van voor de recessie beginnen te benaderen. “We zijn er dus nog zeker niet uit, maar uit de antwoorden die ik krijg blijkt dat we wel op de goede weg zitten. Als we het huidige budget van CIO’s vergelijken met de voorspellingen voor volgend jaar kunnen we zeggen dat ze voorzichtig optimistisch zijn. Tegelijkertijd zijn ze wel realistisch, CIO’s begrijpen heel goed dat we er nog niet zijn, onder meer speelt de angst voor zaken als de dreigende dubbele dip.”

Hij ziet het als een goede keuze om de jaarlijkse bijeenkomst van CIONet deze week The Perfect Storm te noemen. “Hiermee geef je aan dat je kijkt naar het bos, en niet alleen naar de bomen. Cloud, mobile, virtualisatie, veranderende business modellen, bring your own technology zijn allemaal nieuwe technologieën die zorgen voor ingrijpende veranderingen.” Bij al die ontwikkelingen is business intelligence volgens Luftman de afgelopen tien jaar veruit de belangrijkste technologie geweest waarin bedrijven hebben geïnvesteerd. “Maar er gebeurt nu heel veel tegelijkertijd, dus is het logisch om te spreken over de perfecte storm. Tegelijkertijd is die perfecte storm een geweldige kans voor ICT.”

Vaardigheden

“Want het mooie aan ICT is juist dat er nu zoveel gebeurt. De belangrijkste trend is zonder meer business IT-alignment. Dat vraagt voor betrokken executives om heel andere vaardigheden dan voorheen. Een succesvolle IT-professional is niet meer een pure techneut. Je moet ook verstand hebben van business, over management skills beschikken, en niet in de laatste plaats de goede menselijke vaardigheden hebben.”

Omdat er veel vragen zijn naar de het verbeteren van deze vaardigheden is Luftman een van de organisatoren van een nieuw initiatief. “Samen met een reeks gerenommeerde universiteiten over de hele wereld richten we ons op bedrijven om CIO’s te helpen vooruit te komen in een organisatie. We helpen ze met het ontwikkelen van de niet-technische skills die ze nodig hebben. Ik reis veel, en kan zeggen dat de technische vaardigheden bij CIO’s over de hele wereld wel op een vergelijkbaar niveau staan. Maar waar je de echt grote verschillen ziet is in die andere vaardigheden. Daar proberen we nu iets aan te doen, in een samenwerkingsverband tussen de beste universiteiten. Dat initiatief is overigens bewust face to face, en niet web-based.”

Hij noemt cloud computing zonder meer als een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen, maar plaatst daar wel een kanttekening bij. “Wat eigenlijk veel belangrijker is, en waar je in mijn optiek te weinig over hoort, zijn de applicaties die draaien op de infrastructuur, al dan niet in de cloud. Dat is essentieel voor de manier waarop IT samen werkt met de partner in de business, om te veranderen wat de business doet en hoe de business het doet. Het gaat niet alleen om infrastructuur, het gaat om het inzicht dat ontwikkelingen als cloud computing mogelijkheden biedt om nieuwe diensten te ontwikkelen voor de klanten. De infrastructuur moet in orde zijn, maar dat is niet waar het primair om gaat. Business-IT alignment is samenwerking tussen CIO en business partners, om gezamenlijk de kansen te ontdekken die IT op strategisch niveau biedt.”

[Meer informatie over CIONet is te vinden op blog.cionet.com]
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024