Redactie - 14 oktober 2011

Onderzoeksraad moet DigiNotar-zaak bekijken


Het kabinet gaat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid vragen de DigiNotar-affaire en het verdere internetverkeer met de overheid te bekijken. Dat meldde minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken donderdagavond tijdens een debat over de kwestie.

Donner bestreed dat de overheid heeft getalmd in de zaak. Zij heeft in 3 uur spijkers met koppen geslagen in de DigiNotar-affaire. ,,Ik weet niet hoe het sneller had gekund'', aldus de minister.

Op vrijdag 2 september werd het kabinet duidelijk dat de certificaten van DigiNotar geen absolute garantie meer boden voor het internetverkeer met de overheid. Op zaterdagochtend om 1 uur liet minister Piet Hein Donner in een persconferentie weten dat de overheid de verantwoordelijkheden van DigiNotar overnam. Het was nog een hele toer geweest om het moederbedrijf in Amerika van de noodzaak te overtuigen, vertelde Donner. Dat ging pas om middernacht overstag.

Donner zei wel dat er te lang 'op de blauwe ogen' van DigiNotar was vertrouwd. Het bedrijf had weleens eerder alarm mogen slaan, viel uit zijn woorden op te maken.

(c) ANP