Redactie - 13 oktober 2011

Voorzichtige groei pc-markt, boost voor Lenovo


Naar verwachting zal de wereldwijde groei van pc-verkopen in het derde kwartaal van dit jaar uitkomen op 91,8 miljoen stuks, een voorzichtige groei van 3,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2010. Deze groeicijfers zijn lager dan de analisten van Gartner aanvankelijk voor dit kwartaal hadden voorspeld, namelijk een groei van 5,1 procent. Vooral de zwakke West-Europese markt is debet aan de lager dan verwachte groei.

In eerdere kwartalen was het vooral een grote voorraad die de groei tegenhield. Deze is echter nu voor en belangrijk deel weggewerkt, niettemin bleef de markt achter bij het normale seizoensvolume. Met name op de consumentenmarkt doet de pc het slecht, voor een belangrijk deel door de populariteit van tablets en smartphones, waar de consumentenuitgaven nu heen gaan.

Opvallend is dat Lenovo voor het eerst de tweede pc-fabrikant ter wereld is geworden. Dit komt voor een belangrijk deel door de joint venture met NEC in Japan. Maar ook een meer agressieve marketingstrategie op de consumentenmarkt lijkt zijn vruchten af te werpen. HP is onverminderd de grootste leverancier, met een wereldwijde verkoop van meer dan 16 miljoen pc’s en een marktaandeel van 17,7 procent.
 

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei