Redactie - 10 oktober 2011

GroenLinks wil ICT-beveiliging gemeentesites testen


GroenLinks wil dat er een audit-team komt dat jaarlijks de ICT-beveiliging van gemeentes test. Dit team kan worden samengesteld door bijvoorbeeld KING, het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten. Daarnaast moeten gemeenten beveiliging en privacy standaard waarborgen in aanbestedingen. Dat zegt Kamerlid Arjan El Fassed vandaag naar aanleiding van het nieuws dat zo'n 50 websites van verschillende gemeenten plat zijn gegaan, omdat de beveiliging zo lek als een mandje bleek te zijn.

Volgens El Fassed zijn de slecht beveiligde gemeentesites geen incidenten meer, maar een symptoom van gebrek aan controle op ICT-veiligheid en privacy bij de overheid. "Net als dat bij het Diginotar-debacle schieten ook bij gemeenten controle en toezicht op veiligheid en privacy te kort. Ook in dit geval worden basisregels genegeerd. De problemen met ICT bij de overheid zijn structureel. Het moet echt anders. Lek na lek weten we wat er mis gaat. We weten dat veiligheid en privacy echt gewaarborgd moet worden, maar niet waarom de overheid het steeds maar niet lukt."

Naar aanleiding van het Diginotar-debacle wil GroenLinks een 'ICT- en veiligheidsgezant', een expert van buitenaf, bijvoorbeeld uit het bankwezen, om het ICT beleid van de overheid door lichten. Zie ook de vijf lessen uit het diginotar-debacle.
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024