Redactie - 06 oktober 2011

Verslag SAP World Tour: Mobility en Cloud zorgen voor innovatie van traditionele ERP-applicaties


Een demonstratie van een realistische toepassing zegt meer dan duizend PowerPoint-plaatjes. Die wijsheid hebben ze bij SAP in acht genomen bij het organiseren van de World Tour. Het tweedaagse evenement van de softwareleverancier in het kantoor te Den Bosch trok circa 350 bezoekers. Aan beweging en interactie geen gebrek. De mobiele mens werd op zijn wenken bediend. Een heuse rechtszaak tot besluit zette de gebruikerseisen op scherp en verhoogde de amusementswaarde.

Ze houden van hardlopen, de medewerkers van SAP. De iPhone-app, die de persoonlijke prestaties van de lopers vastlegt, komt al snel tevoorschijn om onderling het niveau te vergelijken. Ze willen af van het traditionele ERP-label. Alle uitingen zijn gericht op technologische innovatie. De interne organisatie is rijk voorzien van smartphones en tablets. Natuurlijk, de standaardapplicaties van de Business Suite vervullen bij veel organisaties de back-office functie. Daar wil je met innovaties geen onnodige risico’s lopen. De cijfers moeten kloppen en dus is betrouwbaarheid een eerste vereiste. Op dat vlak hebben de mannen en vrouwen bij Duitse softwarebouwer zich inmiddels wel bewezen. Wereldwijd vertrouwen veel organisaties hun kerntaken toe aan software van SAP.

Invloed consument op IT-ontwikelingen
In de IT-wereld zijn in de afgelopen jaren steeds meer ontwikkelingen gekomen die hun oorsprong vonden in de consumentensector. Gartner duidt het aan als de ’consumization of IT’. Ook voor het aansturen van de primaire bedrijfsprocessen worden nieuwe functies bedacht, die meeliften op het gedachtegoed van onder andere Google en Apple. Hun ideeën dicteren de IT-agenda’s bij ondernemingen en dus vinden Cloud, Mobility en Big Data hun weg naar de tekentafels van de architecten bij de gevestigde softwareorde.

Tussen het ontvouwen van plannen en het realiseren, zit vaak nogal een verschil. In dat verband toont SAP zich wederom een hardloper. Klaagden de klanten voor enkele jaren terug nog over de traagheid van innovatie, inmiddels staat de vernieuwing in de ’hoogste versnelling’. De overname van achtereenvolgens Business Objects en Sybase bezorgden SAP direct nieuwe klanten, innoverende technologie, alsmede ontwikkelcapaciteit.

Hoewel Sybase formeel niet geheel in de organisatie is opgegaan, zijn toonaangevende producten van de databaseproducent wel in betrekkelijk korte tijd aan het SAP aanbod toegevoegd. Daaronder SUP, een afkorting voor Sybase Unwired Platform. Voor Sybase niet direct een omzetgenerator, maar wel een aandachttrekker; voor SAP inmiddels het voertuig om de ’mobility’ slag in te gaan. In principe is elke SAP applicatie nu rijp voor gebruik in combinatie met een brede reeks mobiele apparaten, variërend van iPhone en iPad, tot Black Berry en andere lekkernijen uit de Android stal. Voor iedereen een passende app, ongeacht of je nu het grootboek bijhoudt, verlofdagen registreert of complexe logistieke plannen maakt.

Efficiency en veiligheid

World Tour omvatte live demonstraties (Experience Tour) van aansprekende toepassingen. VCD en Mainnovation werkten gezamenlijk aan een KPI-dashboard voor het beheren van onderhoudsactiviteiten. Onderhuids bevat de applicatie veel analytisch rekenwerk. BI-specialist VCD gaf zelfs nog een demo van HANA. De functies van SAP’s appliance voor Big Data kwamen voor deze gelegenheid uit de cloud. Buiten de deur viel nog meer interessante informatie te halen. Bijvoorbeeld bij het magazijn aan de overkant, waar SAP-partner Aepex toonde hoe efficiënt medewerkers, die de goederen van en naar de stellingen brengen, kunnen opereren met behulp van stemsturing.

Op de terugweg doken de deelnemers de parkeerkelder in om getuige te zijn van een door Atos ontwikkelde Smart Mobility for EHS (Environment, Health and Safety) applicatie. Hadden ze die maar gehad, destijds bij de ramp op het industrieterrein van Moerdijk. Het getroffen chemieopslagbedrijf had dan adequaat de lokale autoriteiten, hulpverleners en eigen personeel van alle details over de opgeslagen gevaarlijke stoffen op de hoogte kunnen stellen. Bliksemsnel met inschakeling van mobiele apparaten. De smartphone en tablet worden net zo onmisbaar als de brandblusser.

Branden blussen doen we dagelijks in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld wanneer hals over kop cijfers op de tafel moeten komen om beslissingen te onderbouwen. Dat proces van ondernemingsbreed vergaren, alsmede beoordelen en accorderen op juiste niveau vergt vaak veel tijd ondanks de beschikbaarheid van moderne communicatiemiddelen. SAP-partner NL4B en Google-partner Synmotiv toonden dat het ook anders kan. Operationele data van een oliewinningveld in Kazachstan komt onvertraagd onder ogen van de controller op het financiële hoofdkantoor in Londen die de bedrijfsjurist op haar vakantieadres in Barcelona informeert en raadpleegt om vervolgens de aandeelhouders actuele en betrouwbare cijfers te overleggen. Niks geen paniekerig rondbellen of wachten op e-mails die niet doorkomen. De cloud is de 4e dimensie, waarin personen, data en bedrijfslocaties zich plaats en tijd onafhankelijk laten koppelen.

Belofte van kostenbesparing
Aan veelbelovende toepassingen kleeft een prijskaartje. De verwachtingen over kostenbesparing in de cloud zijn hooggespannen. Capgemini noemt concrete bedragen: 4 euro per maand per mobiele gebruiker voor het infrastructurele deel inclusief device management (Afaria) en 50 euro per maand per gebruiker wanneer ook de apps erbij worden geleverd. In TechnoVision 2011 ontvouwt het systeemhuis de panklare oplossingen, gecategoriseerd naar functionaliteit en flexibiliteit. Daarvoor wordt een vergelijk getrokken met de wereld van transport en verkeer. Treinen en trams vertegenwoordigen de back-office processen, de ERP-backbone. Sterk in betrouwbare, dagelijkse operationele verwerking, maar eenmaal ingericht niet gemakkelijk snel aan te passen. Wegtransport zoals de auto biedt meer flexibiliteit, maar is beperkt in capaciteit. Scooters staan symbool voor snel, uitermate handig en goed in ad hoc vervoer. Het zijn de mobiele apps in het verkeer. Ze vinden overal hun weg, nemen geen ruimte in en zijn zuinig met brandstof.

Wie energiebesparing hoog op de agenda heeft staan, werd op de World Tour op zijn wenken bedient door de firma Eclectic. Die had op het parkeerdek buiten het SAP-kantoor een aantal elektrische aangedreven auto’s staan, waaronder de beroemde Tesla-sportwagen. De belangstelling voor een rondje milieuvriendelijk toeren was hoog. De testritjes toonden dat er geen argument is om het werken aan duurzaamheid naar de toekomst te verschuiven. Je kan er als het ware morgen mee beginnen. Eclectic levert een reeks van SAP gebaseerde oplossingen die bijdragen aan het duurzaam maken van bedrijfsprocessen. Het vaststellen van de CO2-uitstoot, de carbon footprint, is een veel gebruikte methode om het niveau van duurzaamheid vast te stellen.

In dat verband scoorde de World Tour slecht. Eclectic vroeg de bezoekers naar het kenteken van hun auto, de plaats waar ze vandaan kwamen en met hoeveel personen. Deze gegevens zijn ter plekke met een smartphone applicatie ingevoerd in Motus, een applicatie voor duurzame mobiliteitsanalyse. In totaal zijn er 202 ritten geregistreerd van bezoekers, die samen 2.119 kilo CO2 hebben uitgestoten over een afstand van 15.135 kilometer. Daarbij is 419 liter benzine verbruikt en 371 liter diesel. Eengemiddelde bezoeker’ heeft 5.014 liter CO2 uitgestoten om aan dit evenement deel te kunnen nemen.

Voor de rechter van SAP Court, een gefingeerde rechtbank aan het eind van het programma, alle reden om de deelnemers te veroordelen tot het planten van een boom. Daarvoor had de ’edelachtbare’ al geoordeeld over het bestaansrecht van de cloud (aangevochten door het Cobol-genootschap), het ontbreken van datadividend in de IT-sector (aanklacht stichting Onderbuik) en  het oprollen van ‘betrouwbare’ legacy applicaties met een beperkte gebruikersgroep door innoverende toepassingen, die een groot publiek bestrijken. Het zal duidelijk zijn dat de rechter de aanklachten als ongegrond verklaarde.  

Goedkoper uit met wisselen database
Tijdens de World Tour konden de SAP klanten vernemen dat er voor hun belangrijkste bedrijfsapplicaties een nieuwe onderliggende database beschikbaar is. Het betreft Sybase Adaptive Server Enterprise (ASE) in de meest recente versie 15.7. Deze robuuste database vindt vooral toepassing bij de verwerking van financiële transacties, waar extreem hoge eisen worden gesteld aan snelheid, beschikbaarheid en schaalbaarheid. Sybase claimt dat de kosten beduidend gunstiger uitpakken in vergelijking met een Oracle database, waarop nu veel SAP-applicaties draaien. De licentiekosten zijn lager, terwijl ook de kosten voor operationeel onderhoud naar beneden kunnen omdat de Sybase RDBMS minder aandacht van Database Administrator’s behoeft.   

Auteur: Frans van der Geest