Redactie - 04 oktober 2011

Bettina Speckmann ontvangt Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek


De eerste Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek gaat dit jaar naar Bettina Speckmann, onderzoeker aan de TU Eindhoven. Zij doet onder andere onderzoek naar de wiskunde achter geografische informatiesystemen en de informatica achter cartografie. De Nederlandse prijs voor ICT-onderzoek - een unieke prijs voor jonge ICT-onderzoekers - is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en NWO Exacte Wetenschappen, bijgestaan door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De prijs bestaat uit 50.000 euro, vrij te besteden aan ICT-onderzoek.

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek is bedoeld voor een wetenschappelijk onderzoeker, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek heeft verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT. De winnaar van de Prijs krijgt niet alleen 50.000 euro voor onderzoek, maar zal ook betrokken worden bij een door NWO uit te brengen poster met een toegankelijke uitleg van het bekroonde werk en het belang ervan, ter verspreiding op scholen en andere kennisinstellingen. Op 30 november zal Speckmann haar prijs bij een feestelijke uitreiking in ontvangst nemen.

Bettina Speckmann: “Prachtige prijs! Wetenschap, en zeker ook fundamentele wetenschap, is een fascinerend gebied. Het is goed dat zoveel mogelijk mensen hiervan bewust zijn. Ik wil een deel van het bedrag dan ook inzetten voor voorlichtingsactiviteiten. Daarnaast wil ik graag de promovendi die met mij werken alle mogelijkheden bieden om zich volledig tot wetenschapper te kunnen ontwikkelen door bijvoorbeeld buitenlandse werk- en congresbezoeken financieel te ondersteunen.”

Louis Vertegaal, directeur NWO Chemische & Exacte Wetenschappen: “Wij zijn zeer trots op het feit dat deze prijs in samenwerking met IPN dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. ICT is ongelofelijk belangrijk in ons dagelijks leven en is een cruciale pijler voor innovatie. Bettina Speckmann is een fantastische onderzoeker die grenzen verlegt binnen de ICT en zich intensief bezighoudt met de toepassing en het delen van die kennis. Zo’n voorbeeld laat zien wat ICT is en kan.”