Redactie - 27 september 2011

Nederland zakt op wereldranglijst IT-concurrentiekracht


Nederland zakt van de vijfde naar de tiende plaats op de wereldranglijst van meest concurrerende IT-landen. De oorzaak hiervan ligt in minder aandacht voor innovatie en onderzoek in Nederland. Dit blijkt uit de ‘IT Industry Competitiveness Index 2011’ van de Economist Intelligence Unit, gepubliceerd door de Business Software Alliance (BSA).

De BSA publiceert de IT Industry Competitiveness Index voor de vierde keer sinds 2007. De index vergelijkt 66 landen op een aantal indicatoren die bijdragen aan een gezond IT-klimaat: algeheel zakelijk klimaat, IT-infrastructuur, aanbod van geschoold personeel, Research & Development (R&D), juridisch klimaat, en ondersteuning van de regering voor ontwikkelingen in de IT-industrie.

De Verenigde Staten voert in 2011 de ranglijst aan, gevolgd door Finland, Singapore, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

“Nederland zakt dit jaar vijf plaatsen op de ranglijst. Dit heeft te maken met de score op IT-infrastructuur, R&D en ondersteuning van de regering voor IT-ontwikkelingen”, zegt Jacco Brand, Chairman Benelux BSA Committee. “In de komende jaren ligt de bal bij politici en bedrijven om de prestaties van Nederland op deze gebieden te verbeteren en erin te investeren. Alleen dan is een substantiële verbetering van de IT-concurrentiekracht mogelijk. Uit onze wereldwijde ervaring weten we dat het de moeite loont.”

De ‘index’ uit 2011 signaleert dat landen die traditioneel sterk zijn in IT, hun leidende positie deels behouden doordat ‘ze voordeel uit hun voorsprong halen’. Deze landen hebben na jaren van investeren een solide fundament opgebouwd voor technologie-innovatie. Hier profiteren ze nog steeds van. Wereldwijd neemt de concurrentie echter toe met nieuwe uitdagers, vooral de zich ontwikkelende economieën proberen te voldoen aan de standaarden van deze ‘traditionele’ leiders.

“Uit de IT Industry Competitiveness Index van dit jaar blijkt overduidelijk dat investeren in fundamentele technologie-innovatie op de lange termijn een enorm rendement oplevert”, zegt Robert Holleyman, President en CEO van de BSA. “Het is eveneens duidelijk dat geen enkel land een monopolie heeft in informatietechnologie. Er is een bewezen formule voor succes en het staat iedereen vrij daar gebruik van te maken. Daarom evolueren we naar een wereld met meerdere IT-machtscentra.”

Maleisië is dit jaar een van de grootste stijgers in de index ten opzichte van 2009. Het land steeg elf plaatsen dankzij sterk verhoogde R&D-investeringen. India stijgt tien plaatsen op basis van zijn robuuste R&D- en dynamische human capital-klimaat. Een aantal landen, waaronder Singapore, Mexico, Oostenrijk, Duitsland en Polen, boekten dit jaar grote vooruitgang door op alle indicatoren beter te presteren.
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024