Redactie - 26 september 2011

Winvision ontwikkelt nieuw cliëntvolgsysteem voor het Nederlandse Rode Kruis


Winvision, ICT-dienstverlener gespecialiseerd in oplossingen op basis van het Microsoft-platform, heeft voor de afdelingen Utrecht en Den Haag van het Nederlandse Rode Kruis een ICT-oplossing ontwikkeld voor ondersteuning van de dienst Eerste Hulp Bij Administratie. Dit is de eerste decentrale ICT-oplossing die gekoppeld is met het landelijke, centrale ICT-platform van het Rode Kruis. De applicatie, die uit een cliëntvolgsysteem en een portaalgedeelte voor vrijwilligers bestaat, werd op 15 september jongstleden gelanceerd.

Het Nederlandse Rode Kruis fuseerde per 1 januari 2010 tot één landelijke vereniging en bracht toen tegelijk alle bedrijfsprocessen zoals relatiebeheer en financiële administratie onder op een centraal ICT-platform. Alle lokale afdelingen in het land hebben toegang tot dat platform, maar gebruiken voor de eigen decentrale activiteiten veelal eigen onafhankelijke systemen, al dan niet geautomatiseerd. De afdelingen Utrecht en Den Haag hebben ervoor gekozen om voor de ondersteuning van hun Eerste Hulp Bij Administratie (EHBA) door Winvision een ICT-applicatie te laten ontwikkelen die draait op de centrale infrastructuur en die gekoppeld is aan de centrale systemen van de landelijke vereniging. Winvision was ook verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en de implementatie van het landelijke systeem (SP@RK).

Clientvolgsysteem en vrijwilligersportaal
De EHBA-oplossing bestaat uit een cliëntvolgsysteem op basis van Microsoft CRM 4.0 en een op SharePoint 2007 gebaseerd portaal voor de vrijwilligers waar zij informatie met elkaar kunnen delen en waar zij toegang hebben tot de cliëntdossiers waarvoor zij geautoriseerd zijn. Voor de beroepskrachten en vrijwilligers van de twee afdelingen betekent het nieuwe systeem onder meer dat de administratie en registratie betrouwbaarder en efficiënter verloopt. Met EHBA (voorheen Administratief Huisbezoek) ondersteunt het Nederlandse Rode Kruis mensen die financieel-administratieve problemen hebben.

Directeur Martijn van de Ven van het Nederlandse Rode Kruis Utrecht Midden, een van de opdrachtgevers voor de nieuwe ICT-applicatie, is blij met de professionaliseringsslag die nu gemaakt kan worden. “Dankzij het nieuwe cliëntvolgsysteem kunnen we gerichter en efficiënter werken en dat scheelt de beroepskrachten, maar vooral de vrijwilligers, tijd en handelingen. Dat is belangrijke winst, want we willen graag zuinig omspringen met de kostbare tijd die de vrijwilligers ons schenken.”