Redactie - 26 september 2011

Zorgorganisatie AxionContinu gaat over op glas


AxionContinu, een van de grootste zorgorganisaties voor ouderen in de regio Utrecht, gaat haar zeventien locaties met elkaar verbinden via snelle glasvezelverbindingen van Eurofiber. Het glasvezelnetwerk vervangt het bestaande DSL-netwerk van AxionContinu en biedt een bandbreedte van 100 Mbps. Met het snelle netwerk is de zorgorganisatie in staat haar ICT-infrastructuur naar een hoger peil te brengen en het zorgniveau verder te verhogen. Ook financieel betaalt de investering zich terug. Binnen een jaar zijn de kosten voor het glasvezelnetwerk lager dan die voor het huidige DSL-netwerk.

Belangrijkste reden voor AxionContinu om over te stappen op glasvezelverbindingen is de behoefte aan meer bandbreedte. Met de huidige capaciteit van 2 Mbps loopt de zorgorganisatie tegen beperkingen aan. Het nieuwe netwerk zorgt voor een vlottere werking van de applicaties voor onder meer elektronische zorgdossiers, algemene bedrijfstoepassingen, mail en internet. Ook biedt het meer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Zo kan AxionContinu in de toekomst haar cliënten die intern wonen internettoegang bieden en door de mogelijkheden van domotica wellicht nog betere zorg op maat bieden.

AxionContinu koos voor de Managed Ethernet LAN-oplossing op het landelijk dekkende glasvezelnetwerk van Eurofiber. Bij die keuze speelden onder meer de schaalbaarheid, onafhankelijkheid en prijs-kwaliteitverhouding van de oplossing een rol. “Doordat we een onafhankelijk netwerk op glasvezel gebruiken kunnen we zelf de dienstenleveranciers bepalen die het beste aansluiten op onze bedrijfsvoering. Ook het kostenplaatje van Eurofiber is erg aantrekkelijk. Binnen een jaar hebben we onze initiële investering eruit en zijn we maandelijks minder kwijt dan nu aan de DSL-verbindingen,” zegt Marja de Groot, ICT-manager van AxionContinu.

Ook de eenvoudige koppeling met het netwerk van het Utrechtse St. Antonius Ziekenhuis, waar medewerkers van AxionContinu werkzaam zijn, telde voor de zorgorganisatie. Daarnaast vond AxionContinu het een voordeel gemakkelijk koppelingen te kunnen realiseren met netwerken van andere zorgaanbieders.

Met het nieuwe glasvezelnetwerk heeft AxionContinu niet alleen de ruimte om sneller te werken en innovatieve toepassingen in gebruik te nemen. Er is ook genoeg bandbreedte om de ICT-infrastructuur op afstand te beheren. Dit levert de organisatie veel gemak en een efficiencyvoordeel op. Het glasvezelnetwerk stelt AxionContinu bovendien in staat de eerste stap te zetten naar de opwaardering van haar ICT-infrastructuur. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te migreren naar zwaardere servers en bepaalde applicaties extern te laten draaien.

Naar verwachting neemt AxionContinu het nieuwe glasvezelnetwerk vanaf januari 2012 gefaseerd in gebruik.