Redactie - 23 september 2011

'Hoogopgeleide ZZP’er verwacht recessie'


Van de zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de ICT verwacht 54% dat de Nederlandse economie volgend jaar in een recessie belandt. Dat blijkt uit de ZZP-monitor van Myler, uitgevoerd onder 1.963 ZZP’ers.

Aantal opdrachten minder en uurtarief onder druk

ZZP’ers krijgen als eerste te maken met de effecten van een afzwakkende economie. Zo merkt 58% van de ZZP’ers dat het aanbod van opdrachten een stuk minder is dan een half jaar eerder. Daarnaast geeft 69% van de zelfstandigen aan dat de hoogte van het uurtarief onder druk staat. Ook is in het laatste halfjaar het aantal gedeclareerde uren per week gedaald bij 36% van de hoogopgeleide ZZP’ers.

ZZP’er toch optimistisch
Ondanks dat een meerderheid van de hoogopgeleide ZZP’ers een recessie verwacht, is 76% van de ondervraagden neutraal of positief over hun financiële toekomst. Bij een eventuele economische dip zal de impact op de financiële situatie van ZZP’ers naar verwachting veel minder zijn dan tijdens de financiële crisis.

Buffer voor 12 maanden
Het gemiddelde uurtarief van zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening en ICT zal in 2012 met 0,6% licht dalen naar € 83. Verder is opvallend dat de financiële buffers van de gemiddelde ZZP’er op orde zijn. Gemiddeld komen zelfstandigen zonder personeel na 12 maanden in de financiële problemen als zij geen opdrachten hebben.

Impact minder dan tijdens financiële crisis
Toon van Bodegom, directeur Myler: “Als er een recessie komt, dan zal de impact op de hoogopgeleide ZZP’ers veel minder zijn dan tijdens de financiële crisis. Het wordt voor bedrijven steeds moeilijker om flexibele kenniswerkers en aan zich te binden, met name in de ICT. Dat zorgt ervoor dat er voldoende opdrachten blijven voor ZZP’ers in de zakelijke dienstverlening en ICT. Ook hebben veel zelfstandigen geleerd van de crisis, veel ZZP’ers houden nu rekening met tegenslag door een financiële buffer aan te houden.”