Redactie - 22 september 2011

All IT Rooms bouwt computerruimte voor HTM


All IT Rooms heeft een geheel nieuwe computerruimte opgeleverd aan HTM. Deze Haagse openbaar vervoermaatschappijzet hiermee een belangrijke stap in een proces waarmee voorheen extern geplaatste ICT-apparatuur weer intern wordt gehaald.

 
Kosten-/batenanalyse
De ICT-apparatuur van HTM was de afgelopen jaren ondergebracht bij een externe partij. Door het aflopen van de hiervoor getekende contracten besloot de Haagse vervoersmaatschappij de afweging te maken of men opnieuw met een externe partij in zee wilde gaan of dat het bouwen en exploiteren van een eigen computerruimte wellicht financiële of andere voordelen biedt.
 
Uit verschillende berekeningen bleek dat het zelf bouwen met name bedrijfseconomisch gunstiger is. Hierop is een procedure gestart om tot de keuze van een partij te komen die de nieuwe computerruimte zou kunnen ontwerpen en bouwen. All IT Rooms uit Rijswijk kwam als beste uit dit proces naar voren.
 
Cool Cube
Begin 2011 is gestart met de bouw van de nieuwe computerruimte. Deze is gevestigd in een van de remises van HTM in Den Haag. De ruimte is circa 90 vierkante meter groot en biedt plaats aan 28 server racks. Hierbij is gebruik gemaakt van twee zogeheten Cool Cubes.
 
Om de efficiency van de klimaatinstallatie in de serverruimte te verhogen, wordt bij gebruik van een Cool Cube een fysieke scheiding gemaakt tussen de koude en warme lucht in de computerruimte. De toepassing van dit principe kan resulteren in een besparing van 20 tot 30 procent op het energieverbruik van de klimaatinstallatie.