Redactie - 21 september 2011

Wereldwijde alliantie Capgemini en EMC brengt klanten sneller naar de cloud


Capgemini en EMC Corporation hebben vandaag een strategische alliantie aangekondigd om samen diverse nieuwe IT-as-a-Service-producten voor de cloud te ontwikkelen. De oplossingen zijn erop gericht om de kosten van de klant te drukken en de efficiëntie en flexibiliteit te verhogen. EMC is een van de wereldwijde strategische partners van Capgemini en wereldwijd leider in het ondersteunen van bedrijven en serviceproviders bij de transformatie van hun IT-activiteiten en het leveren van ‘IT-as-a-Service’. Deze eigenschappen zullen Capgemini helpen om het aanbod cloudgebaseerde diensten wereldwijd uit te breiden. De eerste service die beschikbaar komt is Storage-as-a-Service, gericht op de levering van meer flexibele en efficiënte opslagmogelijkheden aan klanten.

Volgens Forrester Research Inc. groeit de wereldwijde markt voor cloudcomputing van 40,7 miljard dollar in 2011 tot meer dan 241 miljard dollar in 2020. Voor de markt voor besloten cloud-oplossingen wordt uitgegaan van een groei van 7,8 miljard dollar (2011) naar 15,9 miljard. Forrester stelt dat de ‘modellen een significant kostenverschil laten zien; het cloud-based model komt 74% minder duur uit dan dezelfde oplossingen intern laten verzorgen door Infrastructure & Operations’. Forrester wijt deze hogere kosten aan verschillende factoren, zoals personeel, faciliteiten en stroomvoorziening, en datamigratie.

‘Storage-as-a-Service’ is een rendabele manier om opslagcapaciteit te verbruiken. Complexe capaciteitsplanningen zijn dan niet meer nodig. Opslagcapaciteit kan stapsgewijs worden toegevoegd, zodat aan de meest uiteenlopende wensen kan worden voldaan en flexibiliteit wordt gecreëerd. Capgemini en EMC hebben een gemeenschappelijke en herhaalbare opslagarchitectuur ontwikkeld die de kosten en het serviceniveau voorspelbaar maakt. Opslagcapaciteit is hiermee geen kapitaalinvestering meer, maar gewoon een operationele uitgave. ‘Messaging-as-a-Service’ en andere diensten worden de komende twaalf tot achttien maanden aangeboden.

Hans Middelburg, country manager EMC Nederland, is content met de strategische alliantie: "De nieuwe samenwerkingsvorm sluit perfect aan bij de relatie die we hebben met Capgemini in Nederland. EMC en Capgemini delen dezelfde visie op het gebied van cloud computing en de voordelen die het biedt aan klanten. Het is een goede zaak dat dit nu ook wordt versterkt op Europees niveau. Het helpt om verder te kunnen groeien in nieuwe markten en het serviceniveau aan klanten te optimaliseren. Daarnaast zorgt deze alliantie ervoor dat bedrijven in heel Europa vol vertrouwen kunnen overstappen naar de cloud."

Frans van den Hurk, CEO Infrastructure Services van Capgemini Nederland: “Deze belangrijke strategische aankondiging stemt ons erg tevreden. EMC is de ideale partner om te kunnen inspelen op de toenemende vraag naar cloud- en As-a-Service-oplossingen. Met de uitstekende producten van EMC voor data- en cloudcomputing weten we zeker dat we onze klanten over de hele wereld betere, goed gedifferentieerde en concurrerende diensten kunnen aanbieden.”

De overeenkomst heeft een duur van vijf jaar en bepaalt dat beide bedrijven samen oplossingen op maat zullen identificeren en ontwikkelen op basis van de wereldwijde diensten van Capgemini en EMC’s informatiebeheertechnologieën voor de cloud. De oplossingen worden afgestemd op de unieke uitdagingen, behoeften en serviceovereenkomsten van klanten in specifieke verticale marktsegmenten en regio’s, waaronder Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Nederland, Scandinavië, Frankrijk, Duitsland, China en Brazilië. Deze diensten zullen flexibele zakelijke oplossingen mogelijk maken die nauw aansluiten op de veranderende behoeften van de klanten. Tegelijk moet de klant fors kunnen besparen op zijn jaarlijkse IT-uitgaven, dankzij een verlaging van de Total Cost of Ownership, verschuiving van uitgaven van CAPEX naar OPEX, en implementatie van een gemeenschappelijk platform en gemeenschappelijke tools gericht op standaardisering van processen en efficiëntie in het beheer. Bij dit gezamenlijke initiatief wordt de end-to-end cloud-based ‘as-a-service’ portfolio op de markt gebracht via de gemeenschappelijke kanalen van Capgemini en EMC. De nieuwe dienst ‘Storage-as-a-Service’ valt hier ook onder.