Redactie - 20 september 2011

ICT~Office vraagt meer aandacht voor rol ICT als aanjager economische groei


Toepassing van ICT is een belangrijke aanjager van economische groei en dat biedt kansen. Dat is in de huidige economische situatie belangrijker dan ooit. ICT~Office is blij met de focus van het kabinet op de topsectoren. De gezamenlijke investeringen moeten dan wel leiden tot kansrijke toepassingen, waardoor Nederland z'n concurrentiepositie versterkt. Marktkansen moeten daarin volgens ICT~Office leidend zijn. In de kabinetsaanpak is de onderzoeksagenda nu te veel leidend. ICT~Office gaat in samenwerking met TNO de topsectoren de komende periode helpen om de kansen die ICT biedt beter te benutten.

Het kabinet wil innovatie stimuleren via onder meer de WBSO en RDA-regeling (Research & Development-aftrek). Dit zijn belangrijke en goede instrumenten. De nieuwe RDA-regeling, met een omvang van 500 miljoen euro, lijkt vooral toegesneden op de maakindustrie. ICT~Office vindt het echter niet juist dat bijvoorbeeld softwarebedrijven niet in aanmerking komen voor de RDA-regeling. Loonkosten vallen namelijk buiten deze regeling. Juist de softwaresector heeft een grote toegevoegde waarde en kan worden gezien als de motor van onze kenniseconomie. Onderzoek uit 2010 heeft dit aangetoond. Onderzoek en ontwikkeling door softwarebedrijven zijn juist heel kansrijk, ook voor wat betreft export.

Het kabinet heeft de ambitie dat Nederland terugkeert in de mondiale top vijf van kenniseconomieën. ICT~Office voorziet een substantieel tekort aan hoogopgeleide ICT-professionals in 2015. Dit vormt straks een belemmering voor economische groei. Noch in de Miljoenennota, noch in de begrotingen van EL&I of OCW worden maatregelen aangekondigd. Het gevoel van urgentie ontbreekt blijkbaar en dat is zorgwekkend.

Uit de verschillende departementale begrotingen blijkt het besef dat ICT een absolute voorwaarde is voor een goed werkende overheid. Tegelijkertijd dalen de budgetten, waardoor de uitvoering van deze ambities sterk onder druk komt te staan. Positief is dat uit de voorstellen blijkt dat het kabinet de samenwerking met het ICT-bedrijfsleven wil versterken. Dat gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van Cyber Security. In de ogen van ICT~Office is dit een voorwaarde voor een succesvolle aanpak. ICT~Office is daarnaast blij dat het Ministerie van Defensie ICT in aanmerking laat komen voor uitbesteding. Die keuze is mede ingegeven door de uitkomsten van de ICT~Haalbaarheidstoets, die recent in opdracht van het ministerie door ICT~Office is uitgevoerd. Ook het voornemen van de Belastingdienst om de 160 miljoen jaarlijkse poststukken te vervangen door persoonlijke internetpagina's voor burgers en bedrijven is een logische stap. Dit is een goed voorbeeld van een besparing met behulp van ICT.

ICT~Office bepleit dat er beter onderzocht wordt welke mogelijkheden er zijn om te bezuinigen met behulp van ICT. De toepassing van ICT maakt het mogelijk om de dienstverlening van de overheid op peil te houden. De plannen voor vernieuwing van de informatievoorziening bij de politie zijn een stap in de goede richting. Dit moet leiden tot minder administratie en meer 'blauw op straat'.

Positief is het voornemen om innovatief aanbesteden serieus op te pakken door meer opdrachten te gunnen aan MKB-bedrijven met innovatieve voorstellen. Dit is een stap in de goede richting. ICT~Office bepleit hiervoor een percentage van minimaal 2,5%.