Redactie - 13 september 2011

Vacatureaanbod iets hoger dan een jaar geleden


Het online vacatureaanbod daalde in augustus met 4 punten, zo blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. De Index staat nu op 92 punten, 1 punt hoger dan een jaar geleden. Ten opzichte van vorig jaar augustus steeg het vacatureaanbod in de horeca & toerisme sector (+22) en in de transport & logistiek sector (+17) het meest. In de meeste provincies nam het vacatureaanbod de afgelopen 12 maanden toe, in Limburg (+12) steeg het aanbod het sterkst.

“Uit de Monsterboard Employment Index blijkt dat online recruitment vergeleken met vorig jaar licht is toegenomen”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “Deze stijging is vooral te danken aan groei in de sectoren horeca & toerisme en transport & logistiek. Het groeitempo van deze sectoren is stabiel gebleven en de vraag naar deze diensten is in de zomermaanden toegenomen. En dat ondanks de stagnerende Nederlandse economie. Nu het vacatureaanbod in andere Europese landen achterblijft, is het moeilijk om te bepalen welke kant het opgaat met de arbeidsmarkt. Maar het is bemoedigend om te zien dat sectoren als IT en marketing ook groei op de lange termijn laten zien."

IT-sector stijgt 6%
In vergelijking met vorig jaar augustus steeg het vacatureaanbod in de horeca & toerisme sector (+22) het sterkst, gevolgd door de transport & logistiek sector (+17). In onder meer de marketing & pr sector (+6), de sales sector (+6), de IT sector (+6) en in de engineering (+6) steeg het aanbod ook. In de juridische sector (-10) en in de bancaire sector (-8) daalde de vraag naar personeel juist.

Vergeleken met vorige maand is het vacatureaanbod alleen in de research & development sector (+3), in de juridische sector (+2) en in de human resources sector (+1) gestegen. In de mediasector bleef het aanbod onveranderd, in alle overige sectoren was er een daling van het aantal vacatures. In de productiesector (-14) en in de gezondheidszorg (-13) daalde het aanbod het meest.

Vacaturestijging in Limburg
Ten opzichte van vorig jaar steeg het vacatureaanbod in Limburg het sterkst, het aanbod steeg er met 12 punten, een stijging van 13 procent. In Friesland (+6), Gelderland (+5), Flevoland (+5), Noord-Brabant (+4), Overijssel (+3), Drenthe (+1) en Groningen (+1) steeg het aantal vacatures eveneens. In Noord-Holland bleef het vacatureaanbod op jaarbasis gelijk, in Zeeland (-9), Zuid-Holland (-5) en Utrecht (-3) daalde de Index.

Deze maand steeg het vacatureaanbod alleen in de provincie Limburg, het aanbod steeg er met 1 punt. In alle overige provincies daalde de vraag naar personeel juist. In Overijssel (-9) en Groningen (-8) daalde het vacatureaanbod het sterkst.

Stijging Duits vacatureaanbod in augustus
Het Europese vacatureaanbod staat in vergelijking met een jaar geleden 24 punten hoger. In Duitsland steeg het aanbod de afgelopen 12 maanden aanzienlijk met 48 punten. In Zweden en Frankrijk steeg het vacatureaanbod met 23 punten ook sterk. In Groot-Brittannië (+8), Italië (+8) en België (+4) nam de vraag naar personeel ook toe.

In augustus bleef het Europese vacatureaanbod gelijk. Alleen in Duitsland (+6) steeg het aanbod deze maand. In de rest van Europa daalde het aantal vacatures. In Frankrijk (-9) en Italië (-8) nam het aanbod het meest af. Ook in België (-4), Zweden (-3) en Groot-Brittannië (-2) daalde het aantal vacatures.