Redactie - 05 september 2011

Hardnekkig onbegrip vergroot risico’s open source software


Begrip van algemene en juridische aspecten van open source software is minimaal noodzakelijk voor gedegen inkoopbeleid, verantwoorde inkoopbeslissingen en de succesvolle toepassing van open-sourceproducten in organisaties. Daaraan schort het in de praktijk regelmatig, terwijl misverstanden en terminologie de besluitvorming verder negatief beïnvloeden. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de Amsterdamse bedrijfsjurist en industrieanalist Victor de Pous. ‘Open Source Computing and Public Sector Policy’ ontsluit need-to-know informatie voor het ontwikkelen van strategisch ICT-beleid en wordt kosteloos verspreid via de site technologierecht.blogspot.com.

Er bestaan in de markt nog altijd forse misverstanden over open source software. Bijvoorbeeld over de vraag of er überhaupt rechten op deze categorie computerprogramma’s rusten, over het achterliggende business model, over verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden. In het geval partijen wel beseffen dat er sprake is van licentieverlening, ontstaan er nieuwe onduidelijkheden over de interpretatie van de complexe licentievoorwaarden en hun onderlinge compatibiliteit. ‘Wat de discussie nog lastiger maakt, is dat vrijwel alles wat je over open source software zegt, waar kan zijn, maar zelden algemene gelding heeft’, aldus De Pous.

Rekenkamer
Deze stelling wordt inmiddels gedeeld door de Algemene Rekenkamer, die in maart concludeerde dat ‘wat de voor- en nadelen, kansen en risico’s van de introductie van open technologie betreft er vele te noemen zijn, maar dat ze niet algemeen geldig zijn’. Uit de studie van de Rekenkamer ‘Open standaarden en open source software bij de rijksoverheid’ volgt verder dat ICT-inkoopbeleid iets anders is dan sectoraal normeringsbeleid en dat beiden gescheiden behoren te worden.

Open source software betreft een bedrijfsmodel met nogal afwijkende juridische voorwaarden, vormgegeven door een keur aan licentiecontracten, die als regel opgesteld zijn naar Amerikaans recht. Wie hieraan voorbij gaat, betreedt al snel de gevarenzone. Een treffend voorbeeld komt uit Engeland, waar een afdeling van de politie onlangs een eigen gemaakte applicatie als open source wilde verspreiden, echter alleen onder het korps. ‘Dat is onaanvaardbaar. Open-sourceproducten mogen namelijk niet discrimineren, waarschuwt De Pous. Open source software wordt of voor iedereen beschikbaar gesteld of selectieve distributie vindt plaats op grond van een ander type licentieovereenkomst.
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024