Redactie - 31 augustus 2011

CBb vernietigt vaste en mobiele tarieven voor gespreksafgifte


Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag beslist over het marktanalysebesluit waarbij OPTA de tarieven heeft vastgesteld die aanbieders van vaste en mobiele telefonie elkaar mogen berekenen voor gespreksafgifte. Gespreksafgifte is de dienst die bestaat uit het afleveren van het gesprek bij de gebelde.

Het CBb is van oordeel dat de door OPTA vastgestelde tarieven niet in stand kunnen blijven. Zelf definitief beslissend heeft het CBb vervolgens het tarief voor mobiele gespreksafgifte vastgesteld op maximaal 2,4 eurocent per minuut, met ingang van 1 september 2012. Tot die datum mogen de aanbieders elkaar nog maximaal 2,7 eurocent per minuut in rekening brengen.

Over het tarief voor vaste gespreksafgifte en voor een aantal met gespreksafgifte samenhangende diensten moet OPTA vóór 1 januari 2012 een nieuw besluit nemen. Tot het tijdstip waarop dat besluit is genomen, uiterlijk tot 1 januari 2012, gelden nog de tarieven die door OPTA zijn vastgesteld voor de tweede helft van 2011, zo heeft het CBb bij wijze van voorlopige voorziening bepaald.

Daarnaast heeft het CBb het marktanalysebesluit vernietigd voor zover OPTA daarin heeft bepaald dat gespreksafgifte op 084/087-nummers op een afzonderlijk vast netwerk wel, en gespreksafgifte op 085-nummers op een afzonderlijk vast netwerk niet deel uitmaakt van de relevante markten.