EU financiert project om zelfbedieningsterminals toegankelijker te maken voor iedereen
30-08-2011
Deel dit artikel:

EU financiert project om zelfbedieningsterminals toegankelijker te maken voor iedereen


De EU financiert een project dat bedoeld is om zelfbedieningsterminals, zoals kaartjesautomaten voor het openbaar vervoer, openbare informatiekiosken en geldautomaten, toegankelijker te maken voor gehandicapten en ouderen, want maar liefst één op de zes Europeanen heeft een handicap en wel 87 miljoen Europeanen zijn 65 jaar of ouder. Volgens een studie door de EU biedt slechts 38% van de geldautomaten in de hele EU stemsturing als mogelijkheid voor gehandicapte klanten, veel minder dan in de VS (61%) en Canada (bijna alle geldautomaten). De bijdrage van de Europese Commissie is 3,41 miljoen euro. Dat is de helft van de hele begroting voor het project “APSIS4All”. APSIS4All heeft tot doel gepersonaliseerde interfaces te ontwerpen en te valideren, met inbegrip van contactloze kaarten om bestaande barrières te helpen slechten. Op 1 september 2011 begint in Barcelona, Spanje, een proef met geldautomaten en op 1 januari 2012 één met kaartjesautomaten in Paderborn, Duitsland. Beide proeven lopen drie jaar.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor de Digitale agenda, zei hierover: “Overal vind je openbare zelfbedieningsterminals; het worden er zelfs steeds meer. Toch vormen veel van die apparaten een groot probleem voor gehandicapten of voor sommige ouderen, waardoor die vormen van dienstverlening hun worden ontzegd.”

Het project APSIS4All is bedoeld om in werkelijk bestaande situaties innovatieve, gepersonaliseerde interfaces te ontwerpen en te valideren waarmee bestaande barrières kunnen worden geslecht. In de eerste fase wordt in het kader van het project informatie ingewonnen bij 3000 gebruikers, die verschillende machines zullen gebruiken om de interfaces aan te passen aan hun behoeften en hun voorkeuren. Met ingang van 1 september 2011 worden er tests uitgevoerd bij 65 geldautomaten van de bank “La Caixa” in Barcelona, Spanje, en met ingang van 1 januari 2012 bij 24 kaartjesautomaten van Höft & Wessel AG in Paderborn, Noordrijn-Westfalen.

Doel van dit project is om tot een gestandaardiseerd kader te komen waarmee de geldautomatenindustrie en dienstverleners worden gestimuleerd de toegankelijkheid verder te verbeteren. Dit zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat openbare digitale terminals toegankelijker worden voor een breed scala aan gebruikers, zoals mensen die niet vertrouwd zijn met technologie, mensen met leesproblemen, toeristen die de plaatselijke taal niet beheersen en zelfs mensen die hun leesbril vergeten zijn. APSIS4All zal zich voornamelijk concentreren op multimodale interactie en speerpunttechnologieën zoals Near Field Communication (NFC) of korte-afstandradiocommunicatie. Tests op dit gebied zouden zich bijvoorbeeld kunnen richten op een geprogrammeerde kaart die de voorkeuren van de gebruiker bevat. Wanneer de gebruiker de kaart dichtbij de geldautomaat houdt, past de automaat zich onmiddellijk aan de behoeften van de gebruiker aan (door bijvoorbeeld de grootte van de letters of de interfacetaal aan te passen). Zo zou een andere interface onder meer kunnen zijn: een mobiele telefoon met toegangsmogelijkheden waarmee een klant online een kaartje kan kopen en bij de kaartjesautomaat kan betalen met gebruikmaking van een veiligheidscode die naar de telefoon van de klant is opgestuurd.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid