Redactie - 30 augustus 2011

Philips introduceert iPhone app voor cardiologen


Philips Electronics zal op het Congress of the European Society of Cardiology (ESC) 2011, dat in Parijs wordt gehouden, clinici van over de hele wereld een blik gunnen op toekomstige innovaties die zijn ontwikkeld om grote veranderingen teweeg te brengen op het gebied van cardiale zorg, inclusief de huidige behandeling van cardiovasculaire aandoeningen en gerelateerde hartziektes.

Cardiovasculaire aandoeningen vormen nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in de Europese Unie. Elke jaar zijn ze verantwoordelijk voor het overlijden van meer dan twee miljoen mensen en kosten ze de maatschappij jaarlijks meer dan EUR 100 miljard.1

"Philips zorgt al bijna 100 jaar consistent voor vernieuwingen op het gebied van gezondheidszorg door innovatieve, geïntegreerde en patiëntgerichte oplossingen te ontwikkelen, waaronder enkele van de vroegste röntgentechnologieën", aldus Joris van den Hurk, general manager Cardiology Care Cycle voor Philips Healthcare. "Dit jaar willen we tijdens het ESC de aandacht vestigen op onze visie op toekomstige innovaties die zorgverleners de mogelijkheid bieden cardiovasculaire aandoeningen in elk stadium efficiënter te behandelen - van vroegtijdige detectie en diagnose tot ziekenhuisbehandeling en thuiszorg, zodat de belasting voor de patiënt, de arts en de maatschappij kan worden gereduceerd."

Oplossingen die de detectie, diagnose en behandeling ingrijpend zullen veranderen
Een goed voorbeeld van deze visie op toekomstige innovatie is de introductie van 's werelds eerste mobiele applicatie ('app') voor slaapapneu die speciaal voor cardiologen is ontwikkeld en als hulpmiddel dient voor de vroege detectie en diagnose bij hun patiënten. Naar schatting zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen bij wie het vermoeden bestaat dat ze aan obstructieve slaapapneu (OSA) lijden. In meer dan 80% van deze gevallen wordt nooit een diagnose gesteld.2

OSA komt met name veel voor bij patiënten met een cardiovasculaire aandoening en hartfalen, en wanneer behandeling uitblijft, kan dit resulteren in hoge bloeddruk, diabetes, een hartaanval of een beroerte. De nieuwe app, Sleep & Cardio genaamd, is erop gericht cardiologen meer kennis te verschaffen over slaapapneu en cardiovasculaire aandoeningen, simpele stappen te bieden voor het identificeren van patiënten met een verhoogd risico, een samenvatting te geven van bestaande richtlijnen, en cardiologen op de hoogte te brengen van de meest recente klinische informatie en beschikbare trainingen.

De inzet van Philips voor de verbetering van cardiovasculaire zorg, van diagnose tot behandeling, wordt op het ESC ook getoond op het gebied van de hartmodellering -technologie die nog in ontwikkeling is en erop is gericht zeer accurate en gedetailleerde modellen van de hartstructuur van patiënten te genereren. Via onderzoek en voortdurende ontwikkeling hopen we dat deze toekomstige technologie clinici snel van informatie kan voorzien, hen kan ondersteunen bij het plannen en verfijnen van de uitvoering van complexe ingrepen op basis van de specifieke anatomie van de patiënt, en dat ermee kan worden berekend hoe groot de kans is op een goede uitkomst, terwijl tegelijkertijd de duur van de totale procedure wordt verkort.