Redactie - 29 augustus 2011

Belevingsonderzoek NL-Alert van start


In drie gemeenten wordt door middel van testpanels het potentiële bereik van NL-Alert gemeten. Ongeveer 300 personen worden per testpanel benaderd. Deze personen worden gevraagd om hun toestel in te stellen voor NL-Alert. De test vinden plaats op maandag 29 augustus (Den Haag), dinsdag 6 september (Enschede) en donderdag 8 september (Rotterdam).

Dit is noodzakelijk om het effectief bereik van NL-Alert (ontvangt men de berichten?) te testen en mensen te vragen over de bereidheid en de effectiviteit van het instellen van de mobiele telefoon. Er worden mensen benaderd om aan de test mee te werken.

Daarnaast zouden de inwoners van de drie gemeenten zonder dat zij meedoen aan de test onverwacht een bericht kunnen ontvangen. Dit omdat deze NL-Alert testbericht naar een groot gebied wordt verstuurd op het ‘echte NL-Alert’ kanaal en niet op een testkanaal. Er verschijnt dan het volgende bericht in het toestel: "Testbericht Rijksoverheid. U hoeft niets te doen. Voor meer informatie: www.nl-alert.nl.". Als mensen vragen hebben dan kunnen zij terecht op de website www.nl-alert.nl. Ook als mensen overlast ervaren kunnen ze naar deze site om de berichtgeving te doen stoppen.

Landelijke invoering als tests succesvol zijn
Als alle tests goed verlopen, wordt NL-Alert in de rest van Nederland ingevoerd. De planning daarvan is afhankelijk van de testresultaten. NL-Alert berichten zijn erop gericht om burgers zo doelmatig mogelijk te informeren bij een ramp of crisis. Alle mobiele telefoons in het betreffende gebied ontvangen deze berichten automatisch, mits de telefoon aan staat, het NL-Alert kanaal is ingesteld en de telefoon bereik heeft. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell-broadcastberichten. Zij worden verzonden via de zendmasten van de mobiele telefonieaanbieders. Aanmelden voor NL-Alert is niet nodig en de dienst is gratis.

Een NL-Alert bericht komt binnen op de mobiele telefoon en bevat informatie over de aard en de ernst van een calamiteit, de eventuele persoonlijke risico’s en wat men kan doen om zichzelf in veiligheid te brengen. NL-Alert komt overigens niet in plaats van het sirenenetwerk. Het huidige sirenenetwerk is nog tot zeker 2017 operationeel.