Redactie - 17 augustus 2011

ICT~Office: ICT-branche groeit verder, vooruitzichten terughoudend


De ICT-branche kent in het tweede kwartaal van 2011 een lichte omzetstijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. De economische groei in de branche van de afgelopen vier kwartalen zet hiermee door. Toch zijn ICT-bedrijven terughoudend over de verwachte ontwikkeling van de vraag naar ICT-producten en –diensten in de aankomende periode. Dit blijkt uit de nieuwste ICT~Kwartaalmonitor van ICT~Office.

Alle ICT-deelsectoren (software, hardware & kantoortechnologie, ICT-dienstverlening en telecom & internet) laten in het afgelopen kwartaal een positieve ontwikkeling van de omzet zien. De werkgelegenheid in de ICT-branche stijgt in het tweede kwartaal gering ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De werkgelegenheid is wel harder gegroeid dan in het eerste kwartaal van 2011; alle deelsectoren laten een lichte stijging zien.

Met de hevigheid van de huidige schuldencrisis is het recente economische herstel in Nederland na de zware klappen in 2009 nog broos. Het mogelijke effect van de crisis op de ICT-branche is nog ongewis. Ondanks dat er voor Nederland een afname van economische groei wordt verwacht (OESO) en er 18 miljard bezuinigd wordt, ziet ICT~Office volop groeikansen voor ICT-bedrijven: bezuinigingen kunnen juist tot stand worden gebracht door slimme toepassing van ICT. Om deze kansen te benutten is het wel van groot belang dat er snel actie wordt ondernomen vanuit de politiek om het vertrouwen in de markt te herstellen.

ICT-bedrijven beginnen krapte arbeidsmarkt te voelen; vraag naar HBO Informatica-afgestudeerden
Verder blijkt uit het themakatern van de ICT~Kwartaalmonitor dat ICT-bedrijven de krapte op de arbeidsmarkt steeds meer beginnen te voelen. Zeven van de tien ICT-bedrijven geeft aan sinds 2009 meer moeite te hebben om geschikte ICT-starters te vinden. Op dit moment heeft een kwart van de ICT-bedrijven een tekort aan ICT-professionals. Gevolgen van de huidige tekorten binnen de ICT-bedrijven zijn onder andere: minder snelle groei en een gebrek aan kennis en kwaliteit in de organisatie.

In hun zoektocht naar ICT’ers kiezen ICT-bedrijven bij voorkeur studenten van de HBO-opleiding Informatica. Ook populair zijn de HBO-opleidingen Technische en Bedrijfskundige Informatica en de WO-opleiding Informatica. Driekwart van de ICT-bedrijven ziet nog wel problemen in de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De grootste struikelblokken zijn: starters hebben onvoldoende salesvaardigheden, onvoldoende inhoudelijke ICT-kennis en/of onvoldoende communicatieve vaardigheden (soft skills). Wanneer een afgestuurde ICT’er in dienst is gekomen, moet het ICT-bedrijf vaak nog een grote financiële inspanning plegen om de starter inzetbaar te krijgen. Een kwart van de bedrijven geeft zelfs aan meer dan € 15.000 te moeten investeren per ICT-starter.
 

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei