Redactie - 02 augustus 2011

ICT~Milieu: 'afgifteplicht afgedankte ICT-apparatuur blijft noodzakelijk'


ICT~Milieu is voorstander van een afgifteplicht voor afgedankte ICT-apparatuur. Een afgifteplicht moet voorkomen dat er ICT-afval in het illegale circuit verdwijnt en niet op de juiste manier wordt verwerkt. ICT~Milieu benadrukt daarnaast dat een afgifteplicht voorkomt dat vertrouwelijke informatie en datadragers in handen vallen van derden.

Recentelijk stelde FNOI (de archief- en datavernietigingsbranche) de door ICT~Milieu bepleite afgifteplicht ter discussie. Volgens FNOI zou het afdragen van vertrouwelijke data en datadragers aan ICT~Milieu een te groot risico vormen. Dit klopt echter niet: ICT~Milieu laat alle ICT-afval verwerken door gespecialiseerde recyclingbedrijven die verklaringen van (vertrouwelijke) datavernietiging verstrekken. Een afgifteplicht voorkomt dus juist dat vertrouwelijke informatie en datadragers weglekken.

Ook de argumentatie dat 'producentenverantwoordelijkheid geen vrijbrief mag zijn om met publiek geld (bijvoorbeeld verwijderingsbijdragen) bestaande en goed werkende recyclingsystemen van de markt te verdringen' is niet correct. Integendeel, voor ICT-apparatuur wordt geen verwijderingsbijdrage in rekening gebracht. Het inzamelsysteem van ICT-Milieu wordt volledig door producenten en importeurs betaald. Van onjuiste besteding van publiek geld kan derhalve helemaal geen sprake zijn.

ICT~Milieu blijft van mening dat een afgifteplicht noodzakelijk is. Een afgifteplicht voorkomt niet alleen lekstromen van afgedankte ICT-apparatuur naar het illegale circuit, maar verhindert ook dat vertrouwelijke informatie en datadragers in handen van onbevoegden belanden.