'Regelgeving beinvloedt resultaten KPN'

'Regelgeving beinvloedt resultaten KPN'

'Regelgeving beinvloedt resultaten KPN'

26-07-2011

'Regelgeving beinvloedt resultaten KPN'


“De marktomstandigheden en de tegenwind van de regelgeving die wij in het eerste kwartaal hebben ervaren, heeft ook in het tweede kwartaal onze financiële resultaten beïnvloed, vooral bij onze Nederlandse activiteiten", aldus CEO Eelco Blok van KPN in reactie op de halfjaarcijfers van KPN.

Q2
De omzet en overige opbrengsten van KPN daalden in het tweede kwartaal van 2011 met 1,9% tot 3,29 miljard euro. Bij de Nederlandse telecomactiviteiten en Getronics daalde de omzet, terwijl deze bij Mobile International licht steeg. Ortel Mobile en iBasis presteerden goed. De omzet van KPN als geheel daalde, conform verwachting, voornamelijk door de verplichte tariefsverlagingen en door het veranderde gedrag van de Nederlandse mobiele klanten, zoals aangegeven bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers. Deze twee ontwikkelingen hadden, behalve op de omzet, ook een negatief effect op de winstgevendheid van KPN. De EBITDA daalde met 5,6% naar 1,31 miljard euro. De nettowinst van KPN daalde met 11% naar 414 miljoen euro. KPN maakt goede voortgang om de Nederlandse activiteiten te versterken. Nieuwe mobiele abonnementen worden vanaf september geïntroduceerd en de upgrade van het vaste kopernetwerk verloopt voorspoedig. Om de kostenbasis in Nederland verder te verlagen, gaat KPN het aantal arbeidsplaatsen in Nederland tot 2015 met 4.000 tot 5.000 reduceren. Als onderdeel hiervan is Getronics gestart met een herstructurering, deels door middel van off-shoring. Een deel van de bijbehorende herstructureringskosten zal in de tweede helft van 2011 worden genomen.

Zakelijke segment: marktaandelen stabiel
In het zakelijke segment daalde de omzet licht vanwege voortdurende prijsdruk. Marktaandelen bleven wel gehandhaafd. De groei van mobiele data zette ook in het zakelijke segment voort. Momenteel maakt 63% van KPN’s zakelijke klanten gebruik van mobiele datadiensten.

In het tweede kwartaal bleven de marktomstandigheden voor Getronics uitdagend. Er was weinig vraag naar beheersdiensten en klanten zijn nog steeds afwachtend met het maken van investeringsbeslissingen. Om zijn operationele kosten verder te verlagen, heeft Getronics de implementatie van een omvangrijk herstructureringsprogramma versneld. Dit programma, dat werd aangekondigd bij de strategiepresentatie, zal leiden tot een reductie van 2.000 tot 2.500 arbeidsplaatsen bij Getronics.

Vooruitzichten
KPN bevestigt de verwachtingen voor 2011. KPN verwacht in 2011 EBITDA van meer dan EUR 5,3 mrd, groei van de vrije kasstroom ten opzichte van 2010 en een dividend van minimaal 0,85 euro per aandeel. KPN verwacht in 2011 maximaal 2 miljard euro te investeren en gaat door met het aandelen inkoopprogramma van 1 miljard euro.
 
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Telecom