Sponsormissie Ortec geslaagd: “Wiskunde Nederland naar een hoger niveau”

Sponsormissie Ortec geslaagd: “Wiskunde Nederland naar een hoger niveau”

Sponsormissie Ortec geslaagd: “Wiskunde Nederland naar een hoger niveau”

25-07-2011

Sponsormissie Ortec geslaagd: “Wiskunde Nederland naar een hoger niveau”


De ondersteuning van zowel de Nederlandse Wiskunde Olympiade in de afgelopen vijf jaar en de International Mathematical Olympiad in 2011, heeft zijn vruchten afgeworpen. Nederland heeft op wiskundegebied in de afgelopen 20 jaar niet zo goed gepresteerd als nu. “Met het behalen van de 28e plaats, 2 zilveren medailles, 3 bronzen en een diploma mogen we heel trots zijn”, aldus Lambert van der Bruggen, CEO van de ORTEC Consulting Group. “Het doel van de sponsoring was (en is) om wiskunde in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Je kunt met gemak concluderen dat deze missie geslaagd is."

In 2009 behaalde het Nederlandse team van zes scholieren voor de 50e Internationale Wiskunde Olympiade in Bremen een zilveren en een bronzen medaille. Daarnaast werden twee eervolle vermeldingen in de wacht gesleept. “Toen waren we al goed op weg, maar nu zijn de prestaties echt verbeterd. Dat stemt ons erg positief”, zegt Lambert van der Bruggen. “Nu is het tijd voor een feestje, daarna gaan we aan de slag om nog een stap hoger te komen.”

Dat het bedrijfsleven niet zonder wiskunde kan, blijkt. Van der Bruggen: “Het feit dat de kwaliteit van het Nederlandse wiskundeonderwijs is gedaald, zal Nederland volgens het Centraal Planbureau zelfs 6 miljard euro per jaar kosten. Gelukkig zien we dat het schip langzaam aan het keren is en de interesse in bètastudies weer aan het toenemen is, maar we zijn nog niet waar toplanden als Amerika en China zijn. Die zitten niet voor niets op dat niveau. Naast de kwaliteit van het onderwijs, die in deze landen toch beter is, weten deze landen het bedrijfsleven en onderwijs op zo’n manier met elkaar te mixen dat ze van elkaar kunnen profiteren. Het belang van wiskunde komt dan eerder bovendrijven. In Nederland lopen we op dit gebied nog achter. Geen reden om te treuren. We gaan stap voor stap door onszelf te verbeteren, zodat we ons binnen hopelijk afzienbare tijd ook onder de toplanden mogen scharen.”

Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de IMO en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, onderschrijft dit: “Veel jongeren denken dat ze met het studeren van wiskunde alleen wiskundedocent of wiskundige kunnen worden. Wij - vanuit het bedrijfsleven en het onderwijs - moeten hen laten zien dat wiskunde overal terugkomt in het dagelijkse leven en een solide basis biedt voor je latere carrière. Daarnaast kunnen bedrijven zich door o.a. het sponsoren van organisaties als IMO verzekeren van een gouden toekomst voor hun bedrijf. Het is belangrijk dat bedrijven als ORTEC en Google IMO sponsoren, want hiermee wordt het fundamentele belang van wiskunde voor de samenleving duidelijk onderkend.”

Zilver en Brons voor Nederlands Wiskunde Team

De 18-jarige Duitse Lisa Sauerman is de winnaar van de Wiskunde Olympiade 2011 en bereikte een unieke perfecte score van 42 punten. Zij haalde haar vierde gouden medialle en is daarmee de beste deelnemer aan de Wiskunde Olympiade aller tijden.
Het Nederlands team heeft goed gepresteerd met twee zilveren, drie bronzen medialles en een eervolle vermelding. Madelon de Kemp uit Nijmegen scoorde het hoogste met 23 van de 42 te behalen punten. Nederland belandt met deze prestatie op de 28e plek op de ranglijst, het beste resultaat sinds 1988.

Alle deelnemers met een score vanaf 28 punten verdienen dit jaar goud, vanaf 22 punten zilver en deelnemers met een score vanaf 16 punten krijgen een bronzen medaille.

De Wiskunde Olympiade is de oudste en grootste science olympiade ter wereld en vond voor de eerste keer plaats in Nederland. Dit jaar streden 564 deelnemers uit 101 landen met elkaar op een hoog wiskundig niveau.

Uitslag Nederlands team:

ZILVER - Madelon de Kemp (18 jaar, Nijmegen, Stedelijk Gymnasium Nijmegen, 6vwo): 23 punten
ZILVER - Daniël Kroes (16 jaar, Woerden, Minkema College Woerden, 6vwo): 22 punten
BRONS - Merlijn Staps (16 jaar, Leusden, Corderius College Amersfoort en Junior College Utrecht, 6vwo): 20 punten
BRONS - Jetze Zoethout (16 jaar, Goutum, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden, 5vwo): 18 punten
BRONS - Jeroen Huijben (15 jaar, Goirle, Theresia Lyceum Tilburg, 4vwo): 17 punten
Eervolle vermelding - Ragnar Groot Koerkamp (16 jaar, Opijnen, Scholengroep Cambium, Zaltbommel) 15 punten
 

Terug naar nieuws overzicht