Redactie - 21 juli 2011

7 miljard euro voor innovatief onderzoek


De Europese Commissie stelt voor alle lidstaten in totaal 7 miljard euro beschikbaar voor onderzoek. Dat maakte zij op 20 juli 2011 bekend. Onderzoekers uit zowel de kennisinstellingen als het bedrijfsleven kunnen onderzoeksvoorstellen indienen die vallen binnen het Zevende Kaderprogramma (KP7). Dit programma is het belangrijkste EU-instrument voor financiering van onderzoek in Europa.

Nederland succesvol binnen KP7
Nederlandse deelnemers zijn bovengemiddeld succesvol binnen KP7. Tot nu toe verwerven zij 6,7 procent van het Europese budget. Voor deze ronde kan dit dus betekenen dat er bijna 500 miljoen euro aan Europees geld in de Nederlandse R&D-wereld wordt geïnvesteerd. Europese samenwerking is belangrijk omdat sterkere competitie tussen onderzoekers en onderzoeksgroepen leidt tot hogere kwaliteit van onderzoek en innovatie. Grensoverschrijdende samenwerking en het daarmee samenhangende schaalvoordeel leidt tot meer, snellere en betere resultaten.

Geld beschikbaar voor diverse onderdelen
De Commissie heeft geld beschikbaar voor diverse onderdelen: 1,6 miljard voor individuele beurzen voor onderzoekers die verdeeld zal worden door de Europese Onderzoeksraad (ERC) en 800 miljoen euro voor Marie Curie- beurzen voor onderzoekers die een paar jaar in een ander land gaan werken.

Topsectoren
Naast deze beurzen wordt er geld beschikbaar gesteld voor grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten op thema’s. De grootste zijn 1,3 miljard voor ICT, 700 miljoen voor gezondheid, 600 miljoen voor schone energie en milieu, 500 miljoen voor nieuwe materialen onder meer voor schone auto’s, 300 miljoen voor voeding en levenswetenschappen en 200 miljoen voor veiligheid.

Minstens de helft van de thema's waarvoor subsidie beschikbaar wordt gesteld komt overeen met de thema's van de onderzoeksagenda’s van de Nederlandse topsectoren. Het is dan ook niet toevallig dat Nederland op die gebieden de afgelopen jaren succesvol gebruik maakt van KP7.