Redactie - 09 juli 2011

Armslag CIO’s beperkt


CIO’s verliezen fors aan invloed ten gunste van de CFO. Dit blijkt uit onderzoek van Gartner in samenwerking met Financial Executives Research Foundation (FERF) en het Committee of Finance & IT (CFIT) of Financial Executives International (FEI). Niet meer dan vijf procent van alle IT-investeringen wordt geaccordeerd door de CIO. Dit steekt schril af tegen de 26 procent van de investeringen die door de CFO worden goedgekeurd. Uit het onderzoek blijkt ook dat 42 procent van de IT-organisaties rapporteert aan de CFO, slechts 33 procent van de IT-organisaties rapporteert direct aan de CEO.

De omvang van het bedrijf leidt wel tot verschillen. In bedrijven met een omzet van minder dan vijftig miljoen dollar bijvoorbeeld rapporteert 47 procent van de IT-afdelingen aan de CFO, terwijl dat 58 procent is bij bedrijven tot 250 miljoen dollar. Boven de een miljard is het weer 46 procent. Volgens de onderzoekers betekent dit dat het belangrijk is voor de CFO om verstand te hebben van IT, en dat zowel CIO als CFO moeten weten hoe technologie een bedrijf strategisch verder helpt.

Uit het onderzoek bleek verder dat CFO’s vooral investeren in gebieden waar ze verwachten dat IT concurrentievoordeel gaat opleveren. Voor CFO’s staat business intelligence daarom hoog op de agenda. Daarna komen enterprise business applicaties, waar ook ERP onder valt. Opvallend is dat slechts 47 procent van de respondenten IT strategisch noemde, terwijl niet meer dan 28 procent vindt dat IT doet wat ervan wordt verwacht.