Redactie - 08 juli 2011

Tectrade levert eerste acht IBM Real Time Data Compression appliances


Tectrade heeft in juni 2011 de eerste acht IBM Real Time Compression oplossingen geleverd in de Benelux.  

De IBM Real Time Data Compression oplossingen zijn aan het portfolio toegevoegd door de overname in 2010 van het Israelische bedrijf Storwize door IBM. Storwize had intelligente technologie ontwikkeld voor het Real Time comprimeren van data op het moment dat de data gemaakt wordt door middel van de Lempel-Z standaard.

Tectrade heeft bij twee van haar relaties in Nederland inmiddels acht van deze appliances geleverd op basis van uitgebreide tests in haar eigen Cloud Test en Democenter in Culemborg. Deze tests wezen uit dat voor diverse applicaties en databases zoals Oracle, Microsoft, PDF en file date compressie waarden van tussen 50 en 80% werden gerealiseerd. Zelfs voor .jpeg werdt nog eens 15% additionele compressie bewerkstelligd. Op basis van deze compressie werd een duidelijke TCO besparing berekend welke het fundament vormde voor de business case de RTC appliance is te gaan zetten.

IBM Real Time Compression (RTC) is de enige oplossing in de markt die op het moment van creeren van de data voor compressie zorgt in de appliance. Doordat deze toepassing is uitgerust met twaalf tot vierentwintig processor cores en 72 tot 144 GB cache zorgt de introductie van RTC tevens dat de performance van de NAS systemen (Netapp, IBM Nseries, EMC Cellera of Isilon) significant toeneemt doordat meer gegevens naar en vanuit cache geschreven dan wel gelezen worden.  

Ronald van Heek, Commercieel Directeur van Tectrade geeft aan: “Door de IBM RTC appliances toe te voegen aan de NAS omgeving van deze klanten, zijn we in staat om significant meer data te plaatsen op de beschikbare disk storage capaciteit. Samen met het IBM RTC team hebben we de afgelopen maanden veel tijd en energie gestoken in het demonstreren van de oplossingen. Klanten reageren initieel soms met veel ongeloof, binnen 30 minuten werkt de omgeving en zijn de eerste compressie resultaten zichtbaar. En zowel de servers and de storage oplossing gaan beter performen.”
  
“Een ander bijkomend effect is dat bandbreedte die benodigd is voor het spiegelen van de NAS data afneemt doordat alleen gecomprimeerde data wordt weggeschreven. Voor onze klanten betekent dit dat zij minder bandbreedte hoeven af te nemen bij hun Telecom leveranciers. In sommige gevallen scheelt dit duizenden euro’s per maand.”
  
Dat het comprimeren van data op velerlei gebieden voordelen biedt, blijkt ook uit het feit dat nadat gegevens gecomprimeerd zijn, zowel de back up als de restore tijden significant verbeteren. “Het scheelt nog al of je 30TB file data moet restoren bij een calamiteit of dat je slechts 10TB terug hoeft te zetten. En dit geldt niet alleen voor nieuwe gegevens, ook de reeds aanwezige data wordt door de ‘Compression Accelerator’ toepassing op de appliance, op de achtergrond gecomprimeerd.” aldus Nicolai Kippersluis, CEO & Founder van Tectrade. “Dat Tectrade als eerste in staat is gebleken de IBM RTC oplossingen in de Benelux in de markt te brengen is een bevestiging van de investeringen die we continue doen op het gebied van innovatie en kennis. Ook voor de vorig jaar geintroduceerde IBM V7000 disk storage systemen was Tectrade de eerste partner van IBM om systemen te verkopen in de Benelux.” aldus Kippersluis, die tevens aangeeft dat het in staat zijn om klant specifieke tests te kunnen uitvoeren in het Cloud Demonstratie en Testcenter een enorme toegevoegde waarde is.

Van Heek vult aan: “Wij waren zowel voor de IBM V7000 als eerder de IBM SAN Volume Controller vanaf het alpha proces betrokken en hebben hierdoor in vroeg stadium deze technologie eigen gemaakt. Ik verwacht ook dat IBM Real Time Compression binnenkort ook die, fibre channel georienteerd markt, zal verblijden met haar compressie technologie.” Hierover kan nog niet veel meer gezegd worden, aangezien de ontwikkeling hieromtrent nog niet officieel bekend zijn.

Met toevoeging van deze Dataplacement en Datacompressie oplossing aan haart portfolio biedt Tectrade een nog breder portfolio op het gebied van Information Management. “We beheren inmiddels voor meer dan 5 duizend servers de back up en managen hiermee meer dan 10PB aan data” bevestigt Van Heek. “Met deze diensten hebben we inmiddels een Global Reach, aangezien we klanten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en de UK bedienen en bezig zijn met uitrol in Brazilie, Saudi Arabie, Turkije en Spanje. We verwachten nog dit jaar de eerste contracten in Amerika en Canada te sluiten. Voor alle klanten geldt nog steeds een 100% restore succes rate op enterprise applicaties.”