Redactie - 03 juli 2011

Atos Origin wordt Atos


Atos Origin schrapt Origin na de overname van Siemens IT Solutions and Services uit haar naam. Afgelopen vrijdag is de overname voltooid en hiermee is een wereldspeler in IT-dienstverlening met een pro forma 2010 jaaromzet van 8,7 miljard euro en 78.500 werknemers in 42 landen tot stand gekomen.

De transactie is goedgekeurd door door 99,99 procent van de aandeelhouders tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Atos die op het hoofdkantoor in Bezons plaatsvond. Bovendien bevestigt Atos de ondertekening met Siemens van het grootste IT-outsourcing contract ooit. De overeenkomst vertegenwoordigt een contractwaarde van 5,5 miljard euro met een loopduur van 7 jaar waarbij Atos het beheer van de volledige IT-infrastructuur, -applicaties en -diensten voor haar rekening neemt.

Thierry Breton, CEO van Atos, omschrijft de fusie als een mijlpaal voor de internationale onderneming. ”Vandaag luiden we een nieuw hoofdstuk in met de ambitie een wereldwijde IT-dienstverlener te worden die bij de internationale top 10 behoort. De combinatie van Atos Origin & Siemens IT Solutions and Services markeert een belangrijke evolutie in de IT-markt. Door deze fusie zijn we in staat het verschil te maken en samen met klanten de fundamenten te leggen voor het Bedrijf van de Toekomst. Hieraan geven we invulling door de introductie van innovatieve oplossingen en door te fungeren als katalysator van vooruitgang. Deze alliantie biedt een uitstekende mogelijkheid om vooruitgang in een stroomversnelling te brengen en in de volledige keten waarde toe te voegen, voor onze aandeelhouders, werknemers en klanten.”

Volgens Breton breekt een nieuw tijdperk aan in de markt voor IT-dienstverlening. “Met de gecombineerde expertise en kennis van Atos en Siemens IT Solutions and Services zijn we uitstekend gepositioneerd om onze klanten te ondersteunen. Atos beschikt over een schat aan expertise op het gebied van High-Tech Transactional Services (HTTS) en is nummer één als aanbieder van datacenter services in Europa. In deze hoedanigheid bevinden we ons in de positie om klanten naadloos naar Cloud te migreren om hen te laten profiteren van een hogere flexibiliteit en lagere kosten.”

Atos: een nieuw merk
Tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering onthulde Thierry Breton de naam en het merk van het nieuwe bedrijf ‘Atos’. Dit nieuwe merk is erop gericht de marktpositie te versterken en de nieuwe kernwaarden - transparantie, betrouwbaarheid, operational excellence, innovatie en duurzaam ondernemen - tot uitdrukking te brengen.

Een wereldspeler in IT-dienstverlening
Het nieuwe bedrijf is een combinatie van twee organisaties die elkaar volledig aanvullen en staat in de top tien van wereldwijde IT-dienstverleners. Atos is nummer vijf in de wereld in Managed Services en de grootste IT-speler in Europa. Bovendien is zij marktleider op het gebied van operationele en bedrijfskritische IT-diensten die fungeren als motor van strategische groei.

Door de overname van Siemens IT Solutions and Services verdubbelt Atos haar capaciteit in Managed Services als één van de toonaangevende aanbieders van Cloud Computing met 30 grote datacenters, 900.000 SAP-gebruikers en het beheer van meer dan 90.000 servers wereldwijd.

De overeenkomst betekent een versterking van de positie van Atos als innovatieve IT-dienstverlener en van haar groeistrategie in High-Tech Transactionele Services. Door gemeenschappelijke go-to-market plannen en investeringsprogramma's met Siemens is Atos in staat de  activiteiten van het bedrijfsonderdeel Atos Wordline uit te breiden naar nieuwe markten, regio's en klanten.

Partnerschip voor innovatie en groei
De relatie tussen Atos en Siemens heeft drie dimensies. Siemens wordt aandeelhouder van Atos met een belang van 15 procent en is tevens de grootste klant van Atos. Daarnaast sluiten beide bedrijven een internationaal strategisch partnership voor de ontwikkeling van IT-producten en oplossingen waarin beide partijen elk 50 miljoen euro investeren. Dit strategische partnership versterkt de samenwerking op grote bids en R&D-inspanningen voor innovatie in de belangrijkste markten.

Atos per direct operationeel
De integratie tussen Atos Origin en Siemens IT Solutions and Services is na zes maanden afgerond. Dit programma had als doel om de best practices van beide bedrijven te identificeren, het nieuwe dienstenportfolio vast te stellen en de belangrijkste operationele processen af te stemmen. Vanaf vrijdag 1 juli is Atos actief als een bedrijf met een nieuw executive committee.

Thierry Breton Chairman & CEO
Charles Dehelly Senior Executive Vice President, Global Operations
Gilles Grapinet Senior Executive Vice President, Global Functions

Michel-Alain Proch Chief Financial Officer
Jean-Marie Simon Human Resources
Philippe Mareine Secretaris generaal
Marc Meyer Talent & Communicatie
Herve Payan Sales & Marketing Support