Het Nieuwe Werken tijdens de vakantie
03-07-2011

Het Nieuwe Werken tijdens de vakantie


De overgang tussen werk en privé vervaagt. Een groeiende groep Nederlanders neemt graag werk mee op vakantie. Zij vinden het werk leuk en kunnen dit goed combineren met privé. Maar voor een vooralsnog grotere groep levert de vakantieperiode echter ook stress op, dat stelt HR dienstverlener 365.

Werk en privé strikt scheiden of loslaten?

De beroepsbevolking is wat dit betreft uit te splitsen in twee categorieën: de eerste combineert werk en privé zo dat er thuis ook gemaild, gebeld en dus gewerkt kan worden, terwijl ze op andere dagen wel eens eerder naar huis gaan voor een privé-afspraak. Deze mensen (ongeveer een derde van de Nederlandse werknemers en een groeiende groep) hebben er dan ook geen moeite mee om werk mee te nemen op vakantie als ze dit zo uitkomt. De andere categorie bestaat uit mensen die werk en privé nog strikt proberen te scheiden, zij zien werk als een zakelijke afspraak. Bij een drukke baan voelen zij vaak de druk om werk vlak voor vertrek en vlak voor terugkomst weg te werken en rusten hierdoor onvoldoende uit.

Juiste balans werk en privé tijdens vakantie

Volgens 365 is het voor deze laatste groep aan te raden zich te bezinnen op de aanpak van hun werkdruk in combinatie met vakanties. Goede overdracht bij de langdurige vakanties is één van de adviezen, aldus Krijn Nagtzaam, senior consultant bij 365. “Het is echter de vraag, en die is individueel bepaald, of iemand kan loslaten. Voor deze mensen kan het dan beter zijn om niet al te lang op vakantie te gaan. Beter is een aantal keer per jaar een weekje vrij te nemen. Dat is kort genoeg om werk even te kunnen laten liggen. Overdracht is dan niet nodig, en deze personen kunnen dan zelf de controle houden. De oorzaak is als bron uiteraard ook een aandachtspunt.”

365 adviseert werkgevers kennis te nemen van de wijze waarop werknemers in hun kracht blijven zitten: spreek onderling af hoe de verhouding werk en vakantie het beste past. Voor de werknemer betekent dit minder stress, en daardoor een optimale inzetbaarheid. Voor de werkgever betekent dit gelukkige werknemers, die werk en privé prima combineren. Die optimale combinatie geeft energie, en daardoor zijn werknemers meer bevlogen, productiever en verzuimen ze minder. Nagtzaam: “Dat hebben we zelfs wetenschappelijk bewezen. Kortom, dialoog levert beide partijen winst op”.

Praktisch advies is een aantal keer per jaar kortere vakanties (voldoende om van normale stress te herstellen) in plaats van ineens 3 à 4 weken, zoals de Nederlandse traditie is. Dat levert vaker ontspanning op en minder stress rond de onderbreking van werk.

(bron: 365)
 

Terug naar nieuws overzicht