Redactie - 28 juni 2011

Europa investeert in fotonicaonderzoek om hogesnelheidsbreedband nog sneller te maken


Er worden dertien projecten voor fotonicaonderzoek op het gebied van glasvezelnetwerken voor hogesnelheidsbreedband opgezet om technologieën te ontwikkelen die ultrasnelle internetverbindingen van meer dan 1 gigabit per seconde tot in de huiskamer kunnen brengen De projecten werden in 2010 gezamenlijk geselecteerd door de Europese Commissie, Duitsland, Israël, Oostenrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk, die samen een totaal van 22,3 miljoen euro daaraan uitgeven. De onderzoeksprojecten lopen over twee tot drie jaar. Elke Europeaan tegen 2020 toegang bieden tot snelle en ultrasnelle breedband en de investeringen in Europees onderzoek naar informatie- en communicatietechnologieën opdrijven behoren tot de voornaamste doelstellingen van de Digitale agenda voor Europa.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale agenda, zei hierover: "Ik ben erg blij dat het onderzoek naar technologie die van belang is voor de levering van ultrasnelle internetverbindingen aan huishoudens en bedrijven van 500 miljoen Europeanen op gang begint te komen. Deze technologie kan een cruciale rol spelen om tot ver in de toekomst aan Europa's breedbandbehoeften te voldoen."

In alle onderzoeksprojecten wordt hoofdzakelijk gezocht naar manieren waarmee componenten (bv. zendontvangers, versterkers en routers) en IT-systemen voor de gebruiker thuis snelheden van 1 gigabit/seconde en meer kunnen halen en tegelijkertijd de operationele kosten voor ultrasnelle breedband worden verlaagd. Het is dus de bedoeling technologie te ontwikkelen waarbij de gebruiker zonder extra kosten een snellere dienst krijgt.

De Commissie draagt voor een derde bij in de financiering van de projecten en de nationale financieringsorganen dekken de rest. Door de gemeenschappelijke aanpak kunnen de deelnemende landen hogesnelheidsbreedbandnetwerken over glasvezel veel sneller ontwikkelen omdat zij door het bundelen van hun krachten veel efficiënter een kritische massa tot stand kunnen brengen waaruit markttoepassingen voortkomen.
 
De dertien individuele onderzoeksprojecten vormen samen het Piano+-initiatief, dat als ERANET+-project deel uitmaakt van het zevende kaderprogramma voor onderzoek van de Europese Commissie.
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024