Redactie - 24 juni 2011

Lobby inspanningen wenden extra kosten voor webwinkels af


Thuisiwinkel.org is tevreden dat Nederlandse webwinkels niet worden verplicht om overal in Europa aan consumenten te leveren. Retourkosten voor terugzending blijven voor rekening van consumenten (webwinkels kunnen hier uiteraard ten gunste van consumenten wel van afwijken). Dat blijkt uit de nieuwe richtlijn voor consumentenrechten. Thuiswinkel.org is blij dat de lobby inspanningen –samen met de Europese collega associaties- zijn vruchten heeft afgeworpen.

Een verplichting voor webwinkels om te leveren in alle lidstaten van Europa heeft lang in de conceptteksten van de richtlijn gestaan. “Dat zou een forse kostenpost voor webwinkels hebben betekend,” concludeert Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. “Met name voor kleinere webwinkels was dit een onmogelijke opgave geweest.”

Ook blijkt dat de kosten van retourzending voor rekening van de consument zullen zijn. “Er was een vurige wens bij de politiek om deze kosten bij de ondernemer neer te leggen,” vervolgt Jongen. “Dat is omgezet in een verplichting om te informeren dat retourzendkosten kunnen ontstaan. En dat is redelijk.”

Door inspanningen van Thuiswinkel.org met brancheorganisaties uit omringende landen zijn een geschatte 8 miljard euro aan kosten afgewend, aldus Thuiswinkel.org.

Gelijke regels voor webwinkels in Europa
Minder blij is Thuiswinkel.org met de termijn van 14 dagen die de consument krijgt om een product terug te sturen. Jongen: “Die dagen komen bovenop de 14 dagen van het herroepingsrecht. Een webwinkel kan zijn artikelen dan een maand uit de schappen kwijt zijn. Voor bijvoorbeeld mode gaat dat mogelijk geld kosten.”

Thuiswinkel.org studeert momenteel op de lange lijst nieuwe regels die in Europa gaan gelden. Regels die in Nederlandse wetgeving terecht moeten komen. “Een belangrijk punt voor ons is dat tenminste overal in Europa dezelfde regels gaan gelden. In een digitale wereld is dat een grote noodzaak.” Nu heeft bijvoorbeeld Duitsland veel strengere regels. Dat maakt grensoverschrijdende handel lastiger.