Redactie - 24 juni 2011

Ziekenhuis zet business analytics in


Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam gaat met business analytics van SAS zijn organisatiebrede informatievoorziening professionaliseren om de kwaliteit van de zorg en procesinnovatie te verbeteren. Dankzij sneller en duidelijker inzicht kan de organisatie eerder bijsturen en de efficiëntie en kwaliteit van de zorg verbeteren. Uiteindelijk moet dit bijdragen aan nog meer tevreden patiënten. Het ziekenhuis is met vier locaties één van de grootste ziekenhuizen in Amsterdam.

Door de stijgende informatiebehoefte, de toenemende complexiteit van vragen en de verdeling van gegevens over verschillende systemen was het voor het OLVG lastig inzicht te krijgen in de factoren die primair van invloed zijn op de kwaliteit en de kosten van de zorg. Het snel kunnen verkrijgen van juiste, actuele en controleerbare informatie was dan ook één van de redenen van OLVG bij de keuze voor SAS.

Geavanceerde analyse
Het OLVG wil de SAS-oplossingen ook inzetten om met beschikbare data invulling te geven aan geavanceerde analyses zoals voorspellend modelleren. Hiermee kan bijvoorbeeld beter worden geanticipeerd op ontwikkelingen rondom de zorgvraag. Zo kunnen operatiekamers efficiënter worden ingepland, kan de personeelsbezetting van te voren goed worden ingeschat en wordt de capaciteit van bedden optimaal benut. Het OLVG zal SAS ook inzetten voor inzicht in de factoren die de kwaliteit van zorg bepalen.

Peter van der Meer, Lid Raad van Bestuur van het OLVG: "Wij willen naast een gezonde bedrijfsvoering vooral door patiënten en verzekeraars gezien worden als hét ziekenhuis waar de beste medische behandelingen worden gegeven. Om dat te bereiken is een betrouwbare en consistente informatievoorziening voor ons beslissingsproces onmisbaar. Met SAS krijgen we niet alleen een geïntegreerd inzicht in huidige resultaten, maar kunnen we ook anticiperen op ontwikkelingen voordat ze plaatsvinden. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze inzichten ons helpen om die extra stappen te maken die nodig zijn om onze visie op goede gezondheidszorg te verwezenlijken.”

Karel Kinders, Managing Director van SAS Nederland: “Zorginstellingen hebben een uitdaging om tegen lagere kosten de kwaliteit van zorg te verbeteren. Daarnaast moeten de tevredenheid en veiligheid van patiënten zo hoog mogelijk zijn. Dit vraagt om optimalisatie van de beschikbare middelen. Wij hebben strategisch gekozen om zorginstellingen en ziekenhuizen te helpen met de benodigde informatie om deze optimalisatieslag te maken. We zijn er trots op dat we het OLVG kunnen toevoegen aan het groeiend aantal ziekenhuizen dat SAS gebruikt."

Over het OLVG
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis is het enige grote topklinische ziekenhuis in Amsterdam dat letterlijk en figuurlijk midden in het hectische hoofdstedelijke leven staat. In het OLVG zijn vrijwel alle belangrijke specialismen vertegenwoordigd. Jaarlijks bezoeken ruim 290 duizend mensen de polikliniek, worden ongeveer dertienduizend mensen behandeld in dagbehandeling en vinden zo'n negentienduizend meerdaagse opnamen plaats. OLVG beschikt ook over de grootste Spoedeisende Hulp van Nederland. Dit maakt OLVG tot een van de grootste ziekenhuizen van Amsterdam.