Redactie - 20 juni 2011

Nederlandse CIO maakt meest gebruik van flexibele arbeid


CIO’s uit Nederland maken, in vergelijking tot de rest van de wereld, het meest gebruik van flexibele arbeid. 43 procent van de Nederlandse CIO’s vult hun personeelsbehoefte voor een kwart tot de helft flexibel in. Dit is een stuk hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 32 procent. Deze cijfers blijken uit de IT Leadership Strategic Survey van Harvey Nash. De Nederlandse voorkeur voor flexibele werknemers zal in de nabije toekomst ook niet veranderen. Ruim driekwart (78 procent) is namelijk van plan om de investering in het aantal flexibele werknemers gelijk te houden of zelfs te verhogen.

Nederland loopt wat betreft het herstel van het IT budget nog achter ten opzichte van de rest van de wereld. Hoewel meer dan een derde (35 procent) van de CIO’s hun budget zag stijgen in 2010, is dit minder dan het wereldwijde gemiddelde van 39 procent. Daarnaast zijn Nederlandse CIO’s relatief pessimistisch over de groei van het budget voor het komende jaar. 64 procent verwacht dat ze rekening moet houden met bevroren of verminderd budget.

“Het belang van de flexschil is door de economische recessie benadrukt”, concludeert Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash. “Veel organisaties huren specialisten in voor specifieke kennis en ervaring. Door de inzet van dit talent op de juiste plaats en op het juiste moment kunnen doelstellingen optimaal worden gerealiseerd. Als gevolg van de recessie zijn in veel situaties doelstellingen aangepast. Door de flexschil kon hierop adequaat worden gereageerd. Flexibel personeel geeft rust in stille tijden en extra zekerheid in drukke periodes. Dit wordt steeds belangrijker in de snelle, internationale markt.”