Redactie - 11 juni 2011

Digitalisering zet vernieuwing auteursrecht hoog op politieke agenda


Eurocommissaris Barnier, in Brussel verantwoordelijk voor de interne markt, en Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie zijn het erover eens dat het auteursrecht moet worden aangepast aan de digitale omgeving. Het bevorderen van nieuw legaal aanbod van muziek, films en e-books op internet en het uitwerken van een afgewogen handhavingskader zijn doelstellingen die de Commissie en de Nederlandse regering delen. Ook pleiten zij voor een gezamenlijke Europese aanpak bij de bestrijding van piraterij op het internet.

Dit blijkt uit het gesprek dat Barnier en Teeven hadden over ontwikkelingen in het auteursrechtbeleid. Daarbij kwamen de recent gepubliceerde medededeling van de Europese Commissie over intellectuele eigendom en de speerpuntenbrief auteursrecht van de staatssecretaris aan de orde. Beiden streven ernaar het auteursrecht te moderniseren om innovatie en creativiteit meer ruimte te geven.

Barnier en Teeven zijn het erover eens dat het Europese kader voor handhaving van auteursrecht op internet niet moet leiden tot criminalisering en dat de handhaving zich met name richt op websites en diensten die de bron van de inbreuk vormen. Daarbij is de rol van internet service providers een belangrijk element. De civielrechtelijke handhavingspraktijk in Nederland heeft voor de Commissie mede als inspiratie gediend.

Staatssecretaris Teeven heeft commissaris Barnier laten weten dat hij de ambitieuze voorstellen van de Commissie voor de transparantie en het toezicht bij auteursrechtorganisaties en de mogelijkheid van grensoverschrijdende licentie op internet verwelkomt. Hetzelfde geldt voor het voorstel dat de Commissie heeft gedaan om de problematiek van de zogenaamde verweesde werken op Europees niveau aan te pakken. Dit voorstel kan het digitaliseren van cultureel erfgoed vergemakkelijken.