Redactie - 09 juni 2011

Zakelijke vraag drijft PC-markt


Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat de groei in verkoop van PC's in 2011 zal afzwakken tot 9,3 procent. Dit komt met name doordat consumenten in volwassen markten voorzichtig blijven met het doen van investeringen in IT. Het zijn de zakelijke investeringen, en vooral de vervangingsvraag, die de voorzichtige groei in stand houdt. Hiermee stelt Gartner zijn eerdere uitgesproken groeiverwachtingen voor 2011 bij naar beneden. In totaal zullen dit jaar wereldwijd 385 miljoen computers worden verkocht.

Deze constatering is een duidelijke trendbreuk, omdat het de afgelopen tien jaar de consumentenvraag is geweest die de groei in de PC-markt heeft gedreven. Die rol wordt, naarmate consumenten door de onzekere economische vooruitzichten hun hand op de knip houden, nu overgenomen door de zakelijke markt. Overigens is die terughoudendheid relatief, want consumenten kopen wel massaal mini-notebooks.

De populariteit van tablets heeft volgens de analisten vooral invloed op de markt voor mobiele PC's. Volgens Gartner kopen particuliere gebruikers in toenemende mate de combinatie van IT-apparatuur die het beste bij hun wensen aansluit, in plaats van één standaard PC. De zakelijke vraag is vooral ingegeven door de behoefte PC-parken te vervangen, onder meer door upgraden van besturingssystemen als Windows XP. De PC-markt in Japan blijft dor de gevolgen van de tsunami ver achter, met een groei van 2,4 procent.