Redactie - 07 juni 2011

Urgentie voor nieuwe internetprotocol neemt toe, maar gebruik blijft nog achter


De voorraad van IPv4-internetadressen op mondiaal niveau is nu op. Ook in Azië is de voorraad zo goed als op. Op Europees niveau is de voorraad IPv4 adressen naar verwachting voor het einde van 2011 uitgeput. Verder is te zien dat de aanvraag voor IPv6 adressen toeneemt en het gebruik licht groeit. Dat blijkt uit de derde meting naar IPv6 die TNO heeft uitgevoerd.

Hoewel het bewustzijn en de urgentie omtrent de noodzaak voor IPv6 zijn toegenomen, heeft dit zich volgens de derde meting nog niet vertaald in substantieel daadwerkelijk gebruik. Er is ten opzichte van de Tweede Meting van 23 november 2010 lichte groei in het aantal populaire websites dat IPv6 ondersteunt en ook een lichte toename in het aanbod van IPv6 aansluitingen. In vergelijking tot de rest van Europa doet Nederland het niet slecht, maar het is duidelijk dat IPv6 nog geen gemeengoed is. Zo blijkt uit een steekproef onder producten voor consumenten dat IPv6 ondersteuning daar zeer beperkt is.

De ondervraagde hosting providers zijn in meerderheid actief op het gebied van IPv6 en geven aan IPv6 zonder meerprijs in hun diensten te leveren of dit te kunnen leveren mocht dit noodzakelijk worden. De grootste belemmering die een deel van de hosting providers ervaart voor het daadwerkelijke gebruik is het gebrek aan IPv6 aansluitingen bij consumenten en ondersteuning in sommige software. De beveiliging van IPv6 speelt nog niet als issue; men richt zich nu op andere obstakels bij de transitie naar IPv6.

Op 8 juni 2011 wordt door ISOC (Internet Society) 'World IPv6 Day' georganiseerd. Op deze dag zullen een aantal grote en kleine dienstaanbieders, waaronder Google, Facebook en Yahoo!, 24 uur lang hun website op IPv6 aanbieden. Deze mondiale IPv6 testdag heeft als doel om zoveel mogelijk partijen ervaring op te laten doen met IPv6 ondersteuning in hun diensten, zodat zij voorbereid zijn als er geen nieuwe IPv4 adressen meer beschikbaar zijn.