Redactie - 06 juni 2011

Apple-topman Steve Jobs lanceert virtuele muziekdienst iCloud (+ video's)


Apple-topman Steve Jobs heeft vandaag in San Francisco tijdens zijn eerste publieke optreden sinds maart de virtuele muziekdienst iCloud gelanceerd.

Gebruikers kunnen via de nieuwe onlinemuziekwinkel nummers en albums kopen en opslaan en vervolgens streamen naar hun iPhone of iPad. Apple wil daarmee de concurrentie aangaan met Google en Amazon.

Jobs (55) gaf het startsein voor de jaarlijkse Apple-conferentie voor software-ontwikkelaars in San Francisco. De meer dan 5000 aanwezigen gaven hem een staande ovatie bij zijn opkomst. Het was het eerste publieke optreden van de zieke Jobs sinds maart, bij de lancering van de iPad 2.

De Apple-topman liet afgelopen januari weten met ziekteverlof te gaan voor onbepaalde tijd. Dat was de derde keer in tien jaar. Jobs had de afgelopen jaren ook al gezondheidsproblemen. In 2004 overwon hij kanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie.

Het Amerikaanse computerconcern maakte bekend meer dan 25 miljoen iPads te hebben verkocht sinds de lancering van de tabletcomputer 14 maanden geleden. Verder zijn er meer dan 15 miljoen liedjes verkocht via iTunes, de populaire onlinemuziekwinkel van Apple.

Het bedrijf onthulde tijdens de conferentie ook de nieuwste versie van zijn Lion-software. Het aandeel Apple daalde met ruim 0,5 procent op de Nasdaq.

Video: Presentatie Steve Jobs Video
Video: Apple introduceert IOS 5
Video: Apple introduceert OS X Lion

(c) ANP