Redactie - 04 juni 2011

Eerste proefschrift als app uitgegeven


Barend Mees is deze week aan de Erasmus Universiteit gepromoveerd op de dissertatie 'Vasculaire remodellering'. Dit is het eerste proefschrift dat niet zoals gebruikelijk in boekvorm verschijnt, maar uitsluitend als pdf en als webapp.

De webapplicatie van het proefschrift 'Vascular remodeling: Just say NO!' is geschikt voor iPad en iPhone, maar ook voor Android-tablets. De app bevat ook een test die demonstreert dat de kwaliteit van het endotheel – de binnenbekleding van bloedvaten – een indicatie geeft voor de prognose voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Mensen met een gestoorde endotheelfunctie hebben meer risico op een fatale hart- en vaatziekte dan op grond van hun leeftijd kan worden verwacht.

In de wetenschap worden juist de grootste ontdekkingen gedaan door af te wijken van traditionele paden, aldus Mees: "Een proefschrift drukken is niet meer van deze tijd, waarin de digitalisering van de gezondheidszorg met grote stappen vooruit plaatsvindt. Daarnaast vind ik innovaties bij uitstek thuishoren in de heelkunde.” 

De app is te downloaden via www.justsayno.eu

Foto: Erik Fecken