Telecomproviders moeten privacy in acht nemen

Telecomproviders moeten privacy in acht nemen

Telecomproviders moeten privacy in acht nemen

01-06-2011

Telecomproviders moeten privacy in acht nemen


Net als bij de bezorging van post mogen telecomproviders niet zomaar in elektronische berichten of het internetverkeer kijken. De privacy is grondwettelijk gegarandeerd. Dat schrijft Minister Verhagen woensdag 1 juni 2011 aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen over de techniek ‘deep packet inspection’ (DPI) die soms wordt gebruikt door providers en waarmee het verloop van het internetverkeer bijvoorbeeld wordt gemonitord.

Postbode
Een postbode moet natuurlijk kunnen zien aan wie een pakket is gericht en bijvoorbeeld hoe groot het is, maar de postbode mag niet zomaar in het pakket kijken. Dat zelfde geldt volgens Verhagen bij de DPI-techniek en bij het in goede banen leiden van het internetverkeer. De inhoud bekijken is alleen in uitzonderlijke gevallen zoals voor politieonderzoek mogelijk. Maar ook dan zijn er allerlei strenge waarborgen om de privacy te garanderen.

Snel duidelijkheid
'Ik hecht er sterk aan dat duidelijk wordt wat er gebeurt en gebeurd is bij het gebruik van Deep Packet Inspection, en of hierbij de regels overtreden zijn,' aldus Verhagen. Hiervoor is volgens Verhagen nader onderzoek van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) belangrijk. De resultaten van dit onderzoek verwacht hij op korte termijn. Op basis van dit onderzoek kan bijvoorbeeld het College Bescherming Persoonsgegevens bepalen of mogelijke stappen nodig zijn. Verhagen schrijft verder dat ook het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie oriënterend onderzoek doet naar mogelijk strafbare toepassing van de DPI-techniek door telecomproviders.

Achtergronden DPI
DPI is een verzamelnaam voor technieken waarmee dataverkeer geanalyseerd wordt. Het kwam enkele weken gelden in het nieuws doordat telecomproviders het zouden gebruiken waarbij dus mogelijk de privacy in gevaar komt. DPI is er in verschillende vormen. Zo kan de techniek bijvoorbeeld worden ingezet om de gebruiker te beschermen tegen bijvoorbeeld computervirussen of voor het goed routeren van het internetverkeer, maar het kan ook voor commerciële doeleinden worden ingezet. Waarvoor de techniek precies gebruikt wordt en of de privacy niet in gevaar komt wordt nu dus onderzocht.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid