Redactie - 30 mei 2011

‘Tweedeling internet dreigt’


Een tweedeling van het internet dreigt te ontstaan, nu de nieuwste versie van het InternetProtocol (IPv6) naast de vorige (IPv4) wordt ingevoerd. Op essentiële punten, zoals voor de internetadressen, werken de protocollen niet samen. Quanza Engineering ondersteunt daarom de ´More IP´-conferentie die de AMS?IX, 's werelds grootste internetknooppunt in Amsterdam, hierover organiseert, op 8 en 9 juni.

Netwerkleveranciers, hostingleveranciers en website-eigenaren, hebben steeds meer moeite om IPv4-adressen toegekend te krijgen (vanuit Ripe) en moeten in plaats daarvan IPv6-adressen aanvragen, terwijl gebruikers van hun servers vaak nog vanuit IPv4-domeinen komen. Als de servers niet voor beide protocollen zijn toegerust (´dual stack´) dan gaat het scherm op zwart.

Op 8 juni valt het ´More IP´-evenement van de AMS-IX samen met de ´World IPv6 Day´ van Internet Society (Isoc), die dan ook centraal op de agenda staat en nauwlettend wordt gevolgd. Die dag bieden de serverparken van giganten als Microsoft, Google en Yahoo, binnenkomend verkeer de keuze tussen standaard IPv6 en eventueel IPv4. Gedurende 24 uur wordt nauwlettend in de gaten gehouden wat daarvan de gevolgen zijn.

Dual stack of NAT

“Vanuit een IPv6-netwerk een webpagina opvragen van een  IPv4-webserver, is zoiets als in het Chinees de weg vragen in Amsterdam”, zegt Frans ter Borg, directeur van Quanza Engineering, leverancier van hoogwaardige ICT?infrastructuren. “Er zijn oplossingen voor wie met beide delen van het internet wil communiceren. Dit zijn dual stack-oplossingen zolang er nog IPv4-adressen over zijn, en oplossingen gebaseerd op Netwerk Adres Translatie (NAT) wanneer IPv4-adressen echt op zijn.” Iedereen heeft plannen voor het IPv6-tijdperk, maar de doorvoering gaat te traag. De steun van de giganten aan de IPv6 Day, maakt wel duidelijk dat het menens is. CIO´s en ICT-managers beginnen inmiddels wel op hun stoel te schuiven. Als die stoel er tenminste nog is, want de More IP is al uitverkocht en biedt alleen nog staanplaatsen voor een videoscherm”, zegt Ter Borg.

“Eindgebruikers kunnen met een muisklik ontdekken hoe ze ervoor staan op Test-ipv6.com”, zegt Ter Borg. “Vervelend is dat ze vaak afhankelijk zijn van hun netwerk- en hostingleveranciers. Maar ook hun eigen sites behoeven aandacht.” Tijdens IPv6 Day van de Isoc op 8 juni, worden websites en andere servers van Google, Microsoft en Yahoo en vele andere deelnemers gedurende 24 uur standaard bereikbaar gemaakt via IPv6 – het protocol dat standaard wordt nu de IPv4-adressen nog maar mondjesmaat worden uitgedeeld door Ripe.

Het is een proef om uitwisselingsproblemen op te sporen en de invoering van IPv6 te bevorderen. De proef begint om twee uur 's nachts met het toevoegen van AAAA-records aan de servers. Hiermee worden diensten op die servers standaard via IPv6 beschikbaar gemaakt.In de meeste gevallen merken eindgebruiker niet of een server ook via IPv6 bereikbaar is: de bestaande IPv4-verbinding blijft immers normaal functioneren. Maar wie van een onjuist ingesteld IPv6-netwerk komt, zal merken dat u een groot aantal sites niet benaderbaar is.