Redactie - 20 mei 2011

Nederland wereldwijd derde locatie waar malware wordt gehost


Kaspersky Lab, ontwikkelaar van beveiligingsoplossingen, heeft de statistieken van IT-dreigingen in het eerste kwartaal van 2011 gepubliceerd. De data, waarop het onderzoek gebaseerd is, zijn vergaard via deelnemers van het ‘Kaspersky Security Network’. Dit netwerk brengt miljoenen gebruikers van Kaspersky Lab-producten uit 213 landen bij elkaar.

Volgens het onderzoek staat de teller van geblokkeerde aanvallen via internet na het eerste kwartaal van 2011 op 254.932.299. Opvallend is dat 89 procent van alle bronnen op internet waar malware wordt gehost, afkomstig is uit maar tien landen. De Verenigde Staten voert de lijst van deze landen tussen januari en maart 2011 nog steeds aan. Het aandeel van Amerikaanse sites die malware hosten nam zelfs met 1,7 procent toe. Na de VS en Rusland staat Nederland op de derde plaats van de top tien. Van alle malware die wereldwijd wordt gehost op internet is 11,89 procent uit Nederland afkomstig. Het overgrote deel van deze malware staat op gehackte legitieme sites. In China en Duitsland blijft het aantal sites dat malware host afnemen. Zo waren er in vergelijking met het laatste kwartaal van 2010 3,33 procent minder internetaanvallen uit China afkomstig en 3,28 procent minder uit Duitsland.

Gebruikers in Rusland en Oman lopen het meeste risico op een infectie via internet. Bijna een op de twee computers (49 procent) in deze twee landen was in de eerste maanden van dit jaar doelwit van een internetaanval. Andere landen waar gebruikers een hoog risico lopen op aanvallen via internet zijn Irak, Armenië, Azerbeidzjan en Kazachstan. De veiligste landen om op internet te surfen zijn Japan, Duitsland, Servië, Tsjechië en Luxemburg.

Gedurende het eerste kwartaal van 2011 hebben de producten van Kaspersky Lab 412.790.509 pogingen tot lokale virusinfecties op computers van gebruikers, die aangesloten zijn bij het ‘Kaspersky Security Network’, kunnen voorkomen. De top tien van landen waar gebruikers het meeste risico lopen op lokale virusinfecties op hun computers bestaat geheel uit Aziatische en Afrikaanse landen. Verschillende malware-programma’s die de lijst aanvoeren zijn gedetecteerd met behulp van cloud-technologie. Deze technologie bied uitkomst wanneer malware nog betrekkelijk nieuw is en nog niet in de antivirus-databases staat. Op dat moment is het mogelijk dat er al wel informatie over de desbetreffende malware in de cloud beschikbaar is.

In de top tien van kwetsbaarheden gedetecteerd op computers, gaat de aandacht vooral uit naar de aanwezigheid van slechts een Microsoft-product, op de achtste plaats. Deze lijst wordt aangevoerd door Adobe-producten, die op vijf van de tien plaatsen terug te vinden is, waaronder op nummer een en twee.