Redactie - 17 mei 2011

Alle overheidsdiensten voor ondernemers via internet (+ document)


'Het kabinet wil alle dienstverlening voor ondernemers zoveel mogelijk digitaal regelen. Daarom wil het ondernemers het recht geven overheidsdiensten voortaan alleen nog digitaal af te nemen als ze dit willen.' Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie dinsdag 17 mei 2011 aan de Tweede Kamer in de zogenaamde Digitale Agenda.nl.

Papierwinkel
Volgens Verhagen scheelt het een enorme papierwinkel als ondernemers voortaan allerlei transacties met de overheid gewoon via de computer kunnen afhandelen. 'Het is niet meer van deze tijd als je voor zaken zoals een vergunning nog langs een loket moet. Dat kan anders, zodat ondernemers meer de ruimte krijgen om te ondernemen,' aldus Verhagen.

Open data
Naast een recht op elektronisch zakendoen voor ondernemers wil het Kabinet verder dat allerlei data die bij de overheid aanwezig is actief openbaar gemaakt wordt. Zo kunnen creatieve ondernemers er mee aan de slag en zorgen we voor nieuwe bedrijvigheid. Het Kabinet gaat daarom via een internetportaal -volgens het principe ‘open tenzij’- zoveel mogelijk data openbaar maken. Zo komt bijvoorbeeld allerlei geo-informatie -die voor de agrofood sector van belang is- beschikbaar. Hiervan profiteren agrarische ondernemers doordat zij preciezer kunnen zaaien, oogsten en minder brandstof en andere middelen gebruiken.

Digitale Agenda.nl
In de Digitale Agenda.nl zet Verhagen uiteen hoe we door ICT de economie harder kunnen laten groeien en bijvoorbeeld de vergrijzing kunnen opvangen. De Digitale Agenda.nl is een uitwerking van de Europese Plannen van Commissaris Kroes voor Nederland. Ook is het een nadere uitwerking van de Bedrijfslevenbrief ‘Naar de top’ en staat het stil bij de vraag hoe we ICT kunnen gebruiken om ondernemers meer ruimte te geven. Acties die in de Agenda aan bod komen zijn onder meer:

  • helderheid voor de consument over hoe er met zijn internetverkeer wordt omgesprongen en welke internetsnelheid je nu eigenlijk feitelijk geleverd krijgt;
  • opschonen van de circa 5 tot 10 procent door cybercriminelen misbruikte PC’s in Nederland;
  • meer en beter gebruik van open standaarden waardoor gegevens beter zijn uit te wisselen;
  • minder barrières voor grensoverschrijdend internetverkeer, bijvoorbeeld door EU-brede invoering van betrouwbaarheidskeurmerken en minder gedoe rond licenties;
  • extra etherfrequenties om het onstuimig groeiende gebruik van mobiel internet te faciliteren;
  • meer geld voor de ICT-onderzoeksinfrastructuur (7 miljoen) en werknemers met betere ICT-vaardigheden waar onder meer de topsectoren van profiteren;
  • het buitenlandse postennetwerk wordt actiever ingezet om meer ICT investeringen binnen te halen, zodat Nederland verder uitgroeit tot de ‘Digital Gateway’ van Europa.
Koploper in Europese Unie
Volgens Commissaris Kroes is Nederland de eerste in Europa met een eigen Digitale Agenda en daarmee koploper in de EU. Najaar 2011 volgt de Digitale Implementatie Agenda waarin het Kabinet zaken als het recht op elektronisch zakendoen en het nieuwe open data beleid verder uitwerkt.