Redactie - 16 mei 2011

IBM en SARA starten gezamenlijk onderzoek naar Petascale Computing


IBM en SARA maken vandaag bekend een samenwerkingsovereenkomst te hebben getekend voor het verrichten van gezamenlijk onderzoek naar Petascale Computing. Het onderzoek richt zich onder andere op het testen van nieuwe hardware en softwareapplicaties die moeten zorgen voor verdere energie en performanceoptimalisatie van petascale computersystemen. De samenwerking is voor IBM en SARA van een strategisch belang en bouwt voort op een langdurige relatie tussen SARA en IBM op het gebied van high-performance computing.

Het huidige SARA Huygens-cluster met IBM POWER 575-technologie en een IBM POWER755-testsysteem zullen als belangrijke platforms worden gebruikt om dit onderzoek te ondersteunen. Gebieden van onderzoek omvatten onder andere het schalen van de belangrijkste applicaties van de Nederlandse onderzoeksgemeenschap voor een groot aantal processor cores, nieuwe programmeertools, prestatie en tuning van het Linux-systeem en groene datacentertechnologie.

Honderden wetenschappers in Nederland maken gebruik van de nationale supercomputerfaciliteit Huygens bij SARA om belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, watermanagement, verbetering van medische zorg, nanotechnologie en groene energie, aan te pakken.

SARA-directeur Anwar Osseyran: "Om op het hoogste niveau concurrerend onderzoek in Nederland mogelijk te maken en voor het stimuleren van de kenniseconomie zijn onderzoek en ontwikkelingen vereist voor de volgende generatie Petascale supercomputersystemen en -applicaties. Petascale supercomputers hebben tientallen tot honderden duizenden processor cores. Belangrijk onderzoek, ontwikkeling en samenwerking tussen de verschillende HPC-centra, leveranciers en gebruikers is essentieel om dergelijke systemen efficiënt te beheren en te gebruiken Onze voortdurende samenwerking met IBM als een van de toonaangevende HPC-leveranciers is dan ook erg belangrijk voor SARA. "

"Supercomputers zijn van cruciaal belang voor baanbrekend onderzoek en helpen ons bij het beantwoorden van grote maatschappelijke vraagstukken. De samenwerking met SARA is voor IBM van essentieel belang om de nieuwe generatie supercomputers verder te optimaliseren en tegelijkertijd energiezuiniger te maken", aldus Harry van Dorenmalen, algemeen directeur IBM Nederland.
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024