Redactie - 30 april 2011

Innovatie en certificering voorwaarden voor hostingsector om te overleven


Hostingbedrijven zien in innovatie en de juiste certificering een voorwaarde om te overleven. Bovendien zijn dit elementen om de concurrentiekracht te versterken. Dit blijkt uit het Mazars Hosting Survey 2011 dat Blauw Research uitvoerde in opdracht van de DHPA (Dutch Hosting Provider Association) en Mazars. Aan het onderzoek deden bijna honderd hostingbedrijven mee.

Van de deelnemende hostingproviders geeft 87 procent aan dat innovatie een belangrijke aanjager is voor groei en concurrentiekracht. De meeste innovatie bij hostingbedrijven is gericht op beveiliging en duurzaamheid. Meer dan twee derde (67 procent) geeft aan dat innovatie een continu proces voor ze is. Hoewel hostingproviders het belang van certificering inzien, beschikt slechts 19 procent over de ISO27000- en 14 procent over de ISO9001-certificering. DHPA-leden beschikken vaker over deze certificeringen dan niet-leden.

Hostingproviders zien Application Service Providers meer dan voorheen als belangrijke concurrenten die ook in de toekomst een belangrijk deel van de concurrentie zullen vormen. De deelnemende hostingbedrijven zien andere hostingbedrijven nu nog als stevige concurrent (65 procent). Opvallend is dat slechts 25 procent verwacht dat dit ook in de toekomst nog het geval zal zijn.

Hostingproviders bieden de dienst shared hosting het meest aan (26 procent), gevolgd door managed hosting (15 procent). Op de derde plaats staat cloud-hosting met tien procent. Hostingproviders voegden in 2010 cloud-hosting het vaakst toe aan hun dienstenpakket. Dit geldt voor bijna een vijfde (19 procent) van de providers. In 2011 verwacht nog eens bijna een kwart van de hostingproviders dit te doen.

“Dit is de tweede keer op rij dat de DHPA en Mazars dit onderzoek laten uitvoeren en het is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke graadmeter voor onze sector”, zegt Jan Willem des Tombe, voorzitter van de DHPA. “De erkenning van hostingproviders dat meer innovatie en certificering cruciaal zijn voor het voortbestaan van de business, zie ik als belangrijke stappen richting een volwassen markt. Ook de verschuiving van shared en managed hostingdiensten naar cloud-hostingdiensten past bij die ontwikkeling.”

Louis van Garderen, partner-aandeelhouder van Mazars: “Wij zijn blij met de resultaten en de deelnemers aan dit hostingonderzoek. Het geeft ons als adviesorganisatie een prima inkijk in de markt en toont ons hoe de branche zich gaat ontwikkelen. De branche heeft de wil en voelt de noodzaak om te blijven innoveren in deze technische markt. Dit stelt aan ons als adviseurs bijzondere eisen. We moeten de ontwikkelingen op de hostingmarkt nauwlettend volgen om beter in te spelen op de veranderende behoeften.”
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024