Redactie - 30 april 2011

‘Wees alert op onverwachte kosten cloud computing’


Onderzoeksbureau Gartner waarschuwt dat CIO’s maatregelen moeten nemen om de risico’s van cloud computing te managen en mogelijke onverwachte kosten te voorkomen. Achtergrond van deze waarschuwing is de razendsnelle verandering van de markt voor IT services, die op dit moment een wereldwijde omvang heeft van 820 miljard dollar. Cloud computing en offshoring worden steeds meer gemeengoed, wat voor CIO’s betekent dat zij maatregelen moeten nemen om deze trends in goede banen te leiden.

Volgens de analisten van Gartner zal in de komende jaren de dynamiek van de markt bepalen of Outsourcing naar de cloud het traditionele Outsourcing zal gaan vervangen, en of het zal leiden tot de convergentie van diensten en producten die nu als service worden aangeboden. Frank Ridder, research vice president bij Gartner: “Sourcing door middel van cloud computing is een onvolwassen markt, en vol potentiële gevaren.”

“De hype rond cloud computing heeft in ieder geval de interesse gewekt van CIO´s, waarbij ze nu aan het kijken zijn op welke wijze dienstverlening via de cloud meerwaarde kan bieden voor hun organisatie. Cloud computing zorgt daarbij voor een discontinuïteit die zowel zorgt voor interessante kansen als dure uitdagingen. Organisaties moeten begrijpen wat die veranderingen betekenen en realistische sourcing strategieën ontwikkelen, alsmede contracten die risico´s reduceren.`