Redactie - 21 april 2011

KPN reageert overtrokken na winstwaarschuwing volgens vakbond


Vakbond Qlix is vanochtend overvallen door de aankondiging van KPN om tussen 2011 en 2015 4000 tot 5000 banen te laten vervallen door middel van outsourcing en off-shoring. De afgelopen jaren heeft KPN reeds meer dan 10.000 banen geschrapt om kosten te besparen en KPN zet deze lijn nu door onder de nieuwe CEO.

De rek is eruit!
Volgens Qlix, de tweede vakbond binnen KPN met ruim 1500 leden, hebben de ontslagen in de afgelopen jaren hebben niet alleen geleid tot een verlaging van de kosten, maar ook tot een stijgende werkdruk en onrust onder de medewerkers. Met deze nieuwe aankondiging zet KPN de verhouding met haar medewerkers opnieuw op scherp. Duidelijk is dat ook de komende jaren de werkdruk blijft stijgen. Bestuurder Caspar Vlaar hierover: 'De continue onzekerheid die medewerkers bij KPN ervaren over hun baan leidt tot stress en ongenoegen. Deze nieuwe aankondiging is opnieuw olie op het vuur. Als ik met medewerkers spreek krijg ik steeds meer het gevoel dat de rek eruit is!'.

Overtrokken acteren na winstwaarschuwing
KPN verwacht dat de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebitDA) meer dan euro 5,3 mrd zal bedragen ten opzichte van de eerdere verwachting van meer dan euro 5,48 mrd. Qlix is van mening dat de verwachte 180 miljoen euro minder geen afbreuk doen aan de goede winstgevendheid van het bedrijf en acht het in reactie hierop aangekondigde massale schrappen van banen op het eerste gezicht buiten proportie.

Snel gesprek met directie
De vakbonden zijn niet vooraf geïnformeerd over de aankondiging en kennen nog geen details van de plannen. Wat Qlix betreft komt daar snel verandering in. Bestuurder Caspar Vlaar hierover: 'De logische volgende stap bij een dergelijke aankondiging zou zijn om maar meteen te gaan praten over een Sociaal Plan. In dit geval is dat geen goed idee; een pittig gesprek over waarom dit nodig is en of de organisatie dit überhaupt aankan is dat des te meer!'