Redactie - 20 april 2011

‘Software-ontwikkeling kan veel efficiënter’


Veel ICT-projecten zijn onnodig duur, en duren onnodig lang. Het ontwikkeltraject voor nieuwe software is zo gecompliceerd geworden dat teveel specialisten zich ermee bemoeien, zoveel zelfs dat dit een negatief effect heeft op het eindresultaat. CIO´s zouden er daarom goed aan doen het contact tussen programmeurs en gebruikers te herstellen. Deze boodschap verkondigde voorzitter Ary Velstra gisteren tijdens het 35-jarig bestaan van de Afdeling Informatie Systemen (AIS) van de NGI.

Onder de titel The Software Engineering Saga vierde de NGI Afdeling Informatie Systemen gisteren haar 35-jarig bestaan aan boord van de SS Rotterdam. Een breed scala sprekers keek terug op bijna vier decennia software-ontwikkeling. Rode draad in de presentaties was onder meer de toegenomen complexiteit in het ontwikkeltraject van nieuwe programmatuur.

Ary Velstra: “Vooral aan het begin van het traject zijn allerlei functies ontstaan naast de oorspronkelijke softwareontwerpers. Dat zijn er ondertussen zoveel geworden dat de doorlooptijd van projecten veel langer is geworden. Programmeren maakt nog maar een klein deel uit van het gehele traject. En hoe meer mensen je bij het project voegt, hoe langer het duurt en hoe duurder het wordt.”

Hij pleit voor een herziening van de bestaande praktijk. “Het is beter om voor elk type project de beste bijpassende methode te zoeken. Hetzelfde geldt voor de tools. Zoek de juiste weg. Maar als ICT niet hoog genoeg op de agenda staat in een organisatie worden de verkeerde keuzes gemaakt, zonder na te denken over de consequenties. Dan kiest men voor een bepaald ERP-pakket dat men graag wil hebben, zonder zich te realiseren dat bijvoorbeeld de tekstverwerker in dat pakket niet goed is. Dan moet je dus later alsnog investeren in een extra tekstverwerker. En soms heb je dat ERP-pakket helemaal niet nodig, maar is de tekstverwerker voldoende.”

Update: het verslag van de bijaankomst en aanvullende documentatie zijn te vinden op
https://www.ngi.nl/Afdelingen/Informatie-Systemen/Verslagen/het-35-jaar-Jubilieum-NGI-afdeling-Informatie-Systemen.html