Redactie - 22 april 2011

NOiV lanceert ‘helpende hand’ bij werven en inhuren van personeel


NOiV heeft tijdens de beurs Overheid & ICT een naslagwerk gepubliceerd om, met behulp van open standaarden en open source software, kennis over effectiever en efficiënter werken binnen een organisatie te verankeren.

Aanleiding voor de uitgave ‘Helpende hand bij het werven en inhuren van personeel’ is de constatering dat kennis vandaag de dag vooral productgeoriënteerd is, en dat het ‘gebruik’ van open standaarden en open source software pas plaatsvindt als medewerkers er weet van hebben. Het NOiV heeft verder geconstateerd dat er weinig kennis is over de noties achter open standaarden en open source software. Bovendien lijkt niet iedereen zich ervan bewust dat het werken met open standaarden en open source software in veel gevallen een gedragsverandering vereist. Zoals het samenwerken in een netwerk.

Volgens Ineke Schop, programmamanager van het NOiV, is kennis over open standaarden en open source software niet alleen nuttig voor ICT-medewerkers. “Willen de voordelen van het gebruik van open standaarden en open source software in de volle breedte benut worden, dan is kennis binnen diverse geledingen van een organisatie nodig. Met name dat hebben we in deze handreiking inzichtelijk willen maken”, aldus Ineke Schop, die benadrukt dat de handreiking ook nog eens randvoorwaardelijk is voor het laten landen en verder gaan van het NOiV-beleid.

De handreiking richt zich in eerste instantie op iedereen die te maken heeft met werving en selectie van interne medewerkers; organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers; inhuur van externe medewerkers, en het aanbesteden van raam- of mantelovereenkomsten. “In die trajecten kan in de vertaling van vaak algemene functieprofielen naar omschrijving van taken kennis en competenties uit de ‘competentiematrix open standaarden en open source software’ worden meegenomen”, zo zegt Nanja Appel, projectleider Onderwijs en Zorg binnen NOiV en met Wilma Willems auteur van de handreiking.

De uitgave ‘Helpende hand bij het werven en inhuren van personeel’ is als PDF beschikbaar. Zie downloads hieronder.
 
Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei