Redactie - 13 april 2011

EvoSwitch breidt datacenter in Haarlem verder uit


EvoSwitch, met een modern en CO2 neutraal datacenter in Haarlem, heeft een nieuwe hal in gebruik genomen. De officiële opening werd vandaag verricht door Jacqueline Cramer, oud-minister van VROM en tegenwoordig hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit Utrecht. De nieuwe hal heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en biedt ruimte aan zo’n 800 datacenterracks. De hal is voorzien van nieuwe technologie voor de koeling, waardoor het nieuwe gedeelte aanzienlijk energiezuiniger is dan vergelijkbare datacenters.

EvoSwitch is sinds de opening in 2006 een van de energiezuinigste en milieuvriendelijkste datacenters van Nederland. Het concept werd destijds samen met TNO ontwikkeld. De nieuwe hal gaat nog een stapje verder en maakt gebruik van een aantal nieuwe technologieën waardoor de energie-efficiency verder verbetert. Was de Power Usage Effectiveness (PUE), een kengetal waarmee de energie-efficiency van datacenters wordt uitgedrukt, bij EvoSwitch met 1,4 al zeer laag; in hal 5 komt de PUE uit op 1,2. Een traditioneel datacenter heeft een PUE van 2,0 of meer.

Volgens Eric Boonstra, managing director van EvoSwitch is die hoge energie-efficiency vooral te danken aan de innovatieve opstelling van de systemen, waardoor er 365 dagen per jaar free cooling mogelijk is. Free cooling maakt gebruik van buitenlucht, zodat er vrijwel geen andere energieverslindende apparatuur nodig is voor de koeling.

Een andere innovatie is het gebruik van modulaire datacenterboxen van de Nederlandse leverancier DataXenter, waarmee de hal stapsgewijs ingericht kan worden. De boxen van 6 bij 12 meter zijn elk voorzien van twee eigen uninterruptable power supplies van 180 kW. Naast de volledig dubbel uitgevoerde energievoorzieningen in het datacenter, zijn met de komst van de nieuwe hal ook de noodstroomvoorzieningen in de vorm van 2,5 MVA trafo’s en 1,5 MVA noodstroomgeneratoren flink uitgebreid. De klant is zo altijd verzekerd van een werkende ICT-infrastructuur. Daarnaast biedt EvoSwitch dankzij samenwerking met alle grote telecomproviders en de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), de Netherlands Internet Exchange (NL-ix) en de NDIX een enorme connectiviteit.

Groene technologie
Ter gelegenheid van de officiële opening van Hall 5 organiseerde EvoSwitch een mini-symposium, om het belang van groene ICT nog eens voor het voetlicht te brengen. “Voor klanten van datacenters wordt energiebesparing steeds belangrijker,” lichtte Eric Boonstra toe. “Hun ICT-infrastructuur wordt door beperking van het stroomverbruik minder belastend voor het milieu. Daarnaast zullen de kosten van de ICT-infrastructuur als gevolg van de stijgende energieprijzen blijven toenemen. Wij willen met de investering in groene technologie graag onze eigen energierekening en die van onze klanten betaalbaar houden en zo ook een bijdrage leveren aan een duurzame wereld.”

Volgens Eric Boonstra zal de trend om de opslag en het beheer van data uit te besteden de komende jaren doorzetten. “De exploitatie van eigen datacenterfaciliteiten wordt voor organisaties veel te kostbaar”, verduidelijkt hij. “Het uitbesteden van infrastructuur is niet alleen kosteneffectief, maar vormt ook de beste garantie voor een optimale beschikbaarheid van de IT-infrastructuur. Professionele datacenters bieden organisaties ruimte voor het outsourcen van IT-infrastructuur. De mogelijkheden variëren van het huren van een kale ruimte waar de organisatie zelfs servers plaatst en onderhoudt tot en met zwaar beveiligde, compleet ingerichte en operationele serverracks. Het grote voordeel van een professioneel datacenter is natuurlijk de schaal, die het mogelijk maakt de noodzakelijke investeringen in connectiviteit, energiebesparing en beveiliging te doen.”

Groeiplannen
Met een totale oppervlakte van meer dan 9.200 vierkante meter is EvoSwitch nu al één van de grootste datacenters van Europa. Het datacenter biedt onderdak aan vele internationale klanten uit bedrijfsleven, overheid, zorg en onderwijs die de datacenterruimte direct bij EvoSwitch huren of via een van de resellers. Er wordt momenteel al onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het bestaande datacenter in Haarlem uit te breiden naar 16.000 vierkante meter, omdat de verwachting is dat de nieuwe hal al over enkele jaren vol zal zitten. Daarnaast zijn er vergevorderde plannen om een datacenter te openen in Frankfurt; naast Amsterdam een ander, belangrijk Europees knooppunt voor internationaal dataverkeer.